2017. június 25.
Vilmos napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g lencse
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g vegyes leveszöldség
  • 100 g burgonya
  • 2-3 szegfűszeg
  • 15-20 szem feketebors
  • 50 g húsos, füstölt szalonna
  • 1 babérlevél
  • 150 g kelbimbó (mélyhűtött)
  • 150 g lángolt kolbász

1. A lencsét előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Másnap a hagymát, a fokhagymát, leveszöldséget és a burgonyát megtisztítjuk. A hagymát finomra, a répaféléket vékony karikákra, a többi zöldséget és a burgonyát kisebb kockákra vágjuk. A burgonyát egy kevés hideg vízbe dobjuk, hogy meg ne barnuljon. A fokhagymát, a szegfűszeget és a szemes borsot teatojásba zárjuk.

2. A szalonnát apróra felkockázzuk, pirosra-ropogósra sütjük, a pörcöket félretesszük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a hagymát, rádobjuk a leveszöldséget, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. A vízzel együtt hozzáadjuk a lencsét és a burgonyát, a babérlevelet, a teatojást és még annyi hideg vizet, hogy jócskán ellepje.

3. A levest felforraljuk, majd fagyos állapotban beledobjuk a kelbimbókat, és félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20 perc), csak a végén sózzuk.

4. Ha a lencse is, a zöldségfélék is megpuhultak, kiemeljük a levesből a babérlevelet és a teatojást. A kolbászt megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, a leveshez adjuk, további 3-4 percig forraljuk, végül beledobjuk a félretett szalonnapörcöket, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. Külön tálkában tejfölt kínálhatunk hozzá.

Változatok:

Készíthetjük habarással is: 2 dl tejfölben eldolgozunk 2 ek. rizslisztet, simára keverjük 2-3 merőkanál főzőlével, majd a leveshez öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 8 óra áztatási idő

Energiatartalom:

398 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Káposztás táska

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Majonézes
kínaikel-saláta

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Lencse-krumpli
saláta

Sajtkrémes
mártogató

Krumplisaláta
túrókrémmel

Tökmagos-
sajtos stangli

Tatárbifsztek

Tavaszi
csirkeraguleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: