2018. október 18.
Lukács napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g lencse
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g vegyes leveszöldség
  • 100 g burgonya
  • 2-3 szegfűszeg
  • 15-20 szem feketebors
  • 50 g húsos, füstölt szalonna
  • 1 babérlevél
  • 150 g kelbimbó (mélyhűtött)
  • 150 g lángolt kolbász

1. A lencsét előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Másnap a hagymát, a fokhagymát, leveszöldséget és a burgonyát megtisztítjuk. A hagymát finomra, a répaféléket vékony karikákra, a többi zöldséget és a burgonyát kisebb kockákra vágjuk. A burgonyát egy kevés hideg vízbe dobjuk, hogy meg ne barnuljon. A fokhagymát, a szegfűszeget és a szemes borsot teatojásba zárjuk.

2. A szalonnát apróra felkockázzuk, pirosra-ropogósra sütjük, a pörcöket félretesszük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a hagymát, rádobjuk a leveszöldséget, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. A vízzel együtt hozzáadjuk a lencsét és a burgonyát, a babérlevelet, a teatojást és még annyi hideg vizet, hogy jócskán ellepje.

3. A levest felforraljuk, majd fagyos állapotban beledobjuk a kelbimbókat, és félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20 perc), csak a végén sózzuk.

4. Ha a lencse is, a zöldségfélék is megpuhultak, kiemeljük a levesből a babérlevelet és a teatojást. A kolbászt megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, a leveshez adjuk, további 3-4 percig forraljuk, végül beledobjuk a félretett szalonnapörcöket, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. Külön tálkában tejfölt kínálhatunk hozzá.

Változatok:

Készíthetjük habarással is: 2 dl tejfölben eldolgozunk 2 ek. rizslisztet, simára keverjük 2-3 merőkanál főzőlével, majd a leveshez öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 8 óra áztatási idő

Energiatartalom:

398 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Káposztás táska

Sajtkrémes
mártogató

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Fasírtmuffin

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Szerencsegomba
tojásból

Káposztás-virslis
lencseleves

Tökmagos-
sajtos stangli

Krémsajtos-
olívás papucs

Húsos-paradicsomos
káposztaleves

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: