2017. október 18.
Lukács napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Sütés előtt érdemes „megkínálni” a halhúsokat némi citromlével, amely nem csupán – olykor erősen jellegzetes – szagukat szelídíti meg, de rostjaikat is ellenállóbbá teszi: kevésbé törnek-omlanak majd az elkészítés során.


Fotó: Hemző Károly

Halszeletek almás
uborkamártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g tengeri vagy édesvízi szálkamentes halfilé (pl. afrikai harcsa)
  • 3+3 ek. citromlé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 150 g ecetes uborka
  • 4 közepes alma
  • 1 kis csokor kapor
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 1 szelet piros húsú paprika
  • 600 g burgonya
  • só, bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. finomliszt
  • 4 ek. olaj
  • 200 g tejföl
  • 1 ek. mustár
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 ek. rizsliszt
  • 1 dl tejszín
  • szerecsendió

1. A halfiléket megmossuk, szárazra töröljük, 4-5 cm széles szeletekre-csíkokra vágjuk, és meglocsoljuk 3 ek. citromlével.

2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Az uborkákat lecsepegtetjük, apróra felkockázzuk vagy vékony csíkokra szeljük. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, kb. 2x2 cm-es kockákra-darabkáka vágjuk, és megöntözzük a maradék 3 ek. citromlével. A kaprot és a petrezselymet leöblítjük, a kaprot felaprózzuk. A paprikát 1x1 cm-es kockákra aprítjuk.

3. A körethez a burgonyát és a fokhagymát meghámozzuk, a burgonyát apróra felkockázzuk, és a fokhagymával együtt, enyhén sós vízben feltesszük főni.

4. A haldarabokat szárazra töröljük, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel, aztán a felforrósított olajban pirosra sütjük mindkét oldalukat (3+2 perc). Papírkendőre emelve felitatjuk róluk a fölösleges olajat, tálalásig (pl. előmelegített, de kikapcsolt sütőben) melegen tartjuk.

4. A mártáshoz tiszta serpenyőbe/lábasba szűrjük a zsiradékot, rádobjuk a hagymát, kissé megfonnyasztjuk, aztán beleforgatjuk az uborkát, az almát és a kaprot, fedő alatt 5 percig pároljuk. Elkeverjük a tejfölben a mustárt, a cukrot, a chiliport és a rizslisztet, a mártáshoz adjuk, élénk tűzön éppen csak sűrűsödésig forraljuk (2 perc), végül ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.

5. A burgonyát leszűrjük, hozzáöntjük a felforrósított tejszínt, elektromos habverővel, mindössze néhány pörgetéssel habos pürévé törjük. 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, ízlés szerint utánasózzuk, csinos tálba púpozzuk.

6. A halszeleteket tálra rendezzük, köréjük-melléjük szedjük a mártást, paprikakockákkal és petrezselyemmel díszítjük, és a burgonypüré kíséretében tálaljuk.

Tippek:

A kész burgonyapürét 1-2 felkarikázott, olajban megpirított hagymával, nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel vagy rukolával is gazdagíthatjuk.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

371 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádós
tonhalsaláta

Citromos-zöldséges
halleves

Citromos halfilé
mandulás spenóttal

Tonhalas
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Almás-zöldséges
heringsaláta

Halfilé
mandulás morzsában

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Mediterrán halfilé

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Almás-narancsos
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: