2018. május 23.
Dezső napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

A jelentéktelen küllemű, voltaképpen színpompás cékla nem csak egészségünknek, de téli-borongós kedélyünknek is jót tesz, hiszen a hagyományostól eltérő
gazdag-ízletes salátákat, remek előételeket, leveseket, köreteket, sőt palacsintát
is készíthetünk belőle – mint például ez itt!


Fotó: Hemző Károly

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 150 g finomliszt
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 100 g cékla
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1+2 ek. olaj
  • 1 kk. citromlé
  • chilipor
  • 1 kk. vaj/margarin a tálhoz
  • A sajtmártáshoz:
  • 40 g vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • szerecsendió
  • 100 g érett márványsajt
  • 50 g dió

1. A  palacsintákhoz  elkeverjük a tejben a tojásokat és 1 csipet sót, apránként a liszthez adjuk, simára eldolgozzuk, lefedjük, 30 percet pihentetjük.

2. Közben a céklát megmossuk, (burgonyahámozóval) vékonyan meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. felforrósított olajban. Rádobjuk a céklát, sóval, borssal, citromlével ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni.

3. A sajtmártáshoz a vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, apránként hozzáadjuk a tejet, habverővel simára-csomómentesre eldolgozzuk, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve sűrűre főzzük, azaz besamelt készítünk. Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, beleolvasztjuk az elmorzsolt márványsajtot. Néhány gerezd kivételével darabosra vágjuk a diót, a mártáshoz adjuk, hagyjuk langyosra hűlni.

4. A kihűlt céklát keverőpohárba szedjük, botmixerrel finom péppé turmixoljuk, a palacsintatésztához adjuk (ha túl sűrűnek találjuk, kevés buborékos ásványvízzel hígítjuk), 1-2 csipet chiliporral fűszerezzük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a maradék mintegy 2 evőkanálnyit a masszához keverjük, és 8 vastagabb (személyenként 2) palacsintát sütünk belőle.

5. Egy nagyobb vagy két kisebb tűzálló tálat kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a sajtmártás kétharmadával, zsebkendőszerűen előbb félbe-, majd negyedbe hajtjuk, és kissé egymásra csúsztatva lerakjuk a tál(ak)ba. Tetejükre szedjük a maradék mártást, megszórjuk a félretett dióval, és átforrósítjuk a sütőben (15 perc). Petrezselyem- vagy zellerlevelekkel vidámítva, melegen, de nem tűzforrón, előételként kínáljuk.

Tippek:

Nagyon jó (finom és szép!) vendégváró, hiszen az ételt előre elkészíthetjük, tálalás előtt csak át kell forrósítani a sütőben (vagy mikróban). Ha azonban cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le a palacsintákat, és sütésig – természetesen – hűtőszekrényben tároltuk, tanácsos hideg sütőben kezdeni a sütést, mert a hőmérsékletkülönbség miatt elpattanhat a tál!

Változatok:

Készíthetjük tortaként is: a sajtkrémben eldolgozunk 2 tojássárgáját, arányosan elosztva megkenjük vele a palacsintákat, egymás tetejére terítve vajjal/margarinnal kikent tűzálló tálba tornyozzuk (tetejükre krém kerüljön), megszórjuk 2-3 ek. reszelt parmezán sajttal, és 35-40 perc alatt aranysárgára  sütjük. Tortaszerűen szeleteljük.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

578 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás
spárgagratin

Ráksaláta
narancskehelyben

Spárgamimóza
sajtmártással

Téli
vitaminsaláta

Spárgás
tojáslepény

Káposztás
palacsinta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Gombás
palacsintabatyu

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Bolognai
palacsintatekercs

Camembert
sajtfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: