2017. november 23.
Kelemen napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

A jelentéktelen küllemű, voltaképpen színpompás cékla nem csak egészségünknek, de téli-borongós kedélyünknek is jót tesz, hiszen a hagyományostól eltérő
gazdag-ízletes salátákat, remek előételeket, leveseket, köreteket, sőt palacsintát
is készíthetünk belőle – mint például ez itt!


Fotó: Hemző Károly

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 150 g finomliszt
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 100 g cékla
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1+2 ek. olaj
  • 1 kk. citromlé
  • chilipor
  • 1 kk. vaj/margarin a tálhoz
  • A sajtmártáshoz:
  • 40 g vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • szerecsendió
  • 100 g érett márványsajt
  • 50 g dió

1. A  palacsintákhoz  elkeverjük a tejben a tojásokat és 1 csipet sót, apránként a liszthez adjuk, simára eldolgozzuk, lefedjük, 30 percet pihentetjük.

2. Közben a céklát megmossuk, (burgonyahámozóval) vékonyan meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. felforrósított olajban. Rádobjuk a céklát, sóval, borssal, citromlével ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni.

3. A sajtmártáshoz a vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, apránként hozzáadjuk a tejet, habverővel simára-csomómentesre eldolgozzuk, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve sűrűre főzzük, azaz besamelt készítünk. Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, beleolvasztjuk az elmorzsolt márványsajtot. Néhány gerezd kivételével darabosra vágjuk a diót, a mártáshoz adjuk, hagyjuk langyosra hűlni.

4. A kihűlt céklát keverőpohárba szedjük, botmixerrel finom péppé turmixoljuk, a palacsintatésztához adjuk (ha túl sűrűnek találjuk, kevés buborékos ásványvízzel hígítjuk), 1-2 csipet chiliporral fűszerezzük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a maradék mintegy 2 evőkanálnyit a masszához keverjük, és 8 vastagabb (személyenként 2) palacsintát sütünk belőle.

5. Egy nagyobb vagy két kisebb tűzálló tálat kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a sajtmártás kétharmadával, zsebkendőszerűen előbb félbe-, majd negyedbe hajtjuk, és kissé egymásra csúsztatva lerakjuk a tál(ak)ba. Tetejükre szedjük a maradék mártást, megszórjuk a félretett dióval, és átforrósítjuk a sütőben (15 perc). Petrezselyem- vagy zellerlevelekkel vidámítva, melegen, de nem tűzforrón, előételként kínáljuk.

Tippek:

Nagyon jó (finom és szép!) vendégváró, hiszen az ételt előre elkészíthetjük, tálalás előtt csak át kell forrósítani a sütőben (vagy mikróban). Ha azonban cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le a palacsintákat, és sütésig – természetesen – hűtőszekrényben tároltuk, tanácsos hideg sütőben kezdeni a sütést, mert a hőmérsékletkülönbség miatt elpattanhat a tál!

Változatok:

Készíthetjük tortaként is: a sajtkrémben eldolgozunk 2 tojássárgáját, arányosan elosztva megkenjük vele a palacsintákat, egymás tetejére terítve vajjal/margarinnal kikent tűzálló tálba tornyozzuk (tetejükre krém kerüljön), megszórjuk 2-3 ek. reszelt parmezán sajttal, és 35-40 perc alatt aranysárgára  sütjük. Tortaszerűen szeleteljük.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

578 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Gombás
palacsintabatyu

Erdeigomba-
torta

Zöldséges
sörpalacsinta

Káposztás
palacsinta

Camembert
sajtfalatkák

Spárgamimóza
sajtmártással

Spenótos
palacsintatorta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Sonkás
spárgagratin

Rokfortos-körtés
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: