2018. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Narancsos
mézesfigurák

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:

  • 250 g méz
  • 125 g barnacukor
  • 8 ek. olaj
  • 2 tojás
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 1/2 tasak (6 g) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 125 g hámozott, darált mandula vagy mogyoró
  • 350 g finomliszt
  • A díszítéshez:
  • 100-100 g tortabevonó ét- és fehér csokoládé
  • 2+2 ek. olaj
  • vágott pisztácia mandulapálcika, dió, morzsacukor, cukorgyöngyök stb.

1. Folyamatosan keverve olvadásig forrósítjuk a mézet a cukorral és az olajjal, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A narancshéjat finomra vágjuk, és a sütőporral, a sóval, a fűszerekkel, valamint a mandulával/mogyoróval együtt a liszthez adjuk. Hozzákeverjük a mézes masszát, letakarjuk, 8-12 órán át a hűtőben pihentetjük.

2. Kibélelünk sütőpapírral 3-4 sütőlapot. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk (a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk). Nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. A tepsikben hagyjuk langyosra, rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.

3. A felaprózott csokoládéféléket 2 lábaskában, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, elkeverjük 2-2 ek. olajjal, majd több részletben, részlegesen vagy egészen belemártogatjuk a figurákat, és rácsra sorakoztatva kissé kötni hagyjuk. Tetejüket a felsorolt díszítőelemekkel, tetszésünk és fantáziánk szerint díszítjük. Pompás ajándék lehet!

Tippek:

– A legszebb példányokat vastag tűbe fűzött aranyfonallal átszúrhatjuk, és tetszőleges hosszúságban megcsomózva díszként felaggathatjuk a fenyőfára.
– Édes desszertborba, forralt borba mártogatva is mennyei!

Italajánlat:

Puncs, forralt bor, gyümölcstea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 8-12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

58 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tökmagos-
sajtos stangli

Gombás táska

Téli vitaminsaláta
nyers céklával

Sonkás és
sajtos roló

Majonézes
kínaikel-saláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Karalábé-retek-
alma saláta

Húsos
lilahagymatorta

Csokoládés-
narancsos szív

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Krumplisaláta
túrókrémmel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: