2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Ez az a sütemény, ami mellé – ha lenne egy kockás füzetem a kedvenc receptjeimmel – a nagymamámféle jó háziasszonyok szokásához híven
odaírnám, hogy „nagyon finom, Zsófi kedvence”....


Fotó: Hemző Károly

Lekváros ravioli

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 450 g finomliszt
  • 1/2 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 vaníliarúd
  • 1 tojás
  • 12 csepp mandulaaroma
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 275 g lágy vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • Továbbá:
  • 200 g meggylekvár
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 kk. tej
A
B
C
D
E
F

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A vaníliarudakat felhasítjuk, kikapargatjuk belőlük a pépet. A tojást kissé felverjük, elkeverjük benne a mandulaaromát, a vaníliapépet és a reszelt citromhéjat. A vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, aztán a tojásos keveréket, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész!). 2 cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. 2 nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon 2 mm vastag, kb. 35x40 cm-es lapokra nyújtjuk a cipókat. 6,5 cm átmérőjű ravioli- vagy cakkos pogácsaszaggatóval, a lehető legtöbb, páros számú korongot szúrunk ki belőlük (A). Felét a tepsikre rakosgatjuk, 1-1 kk. meggylekvárt púpozunk a közepükre (B). A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a korongok szegélyét (C).

3. A többi korong közepét keresztben bevágjuk (D), a lekvárosak tetejére illesztjük őket, és egy 4,5 cm átmérőjű likőröspohárral könnyedén rányomkodjuk a felső lapokat az alsókra (E). Tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával (F). A tésztahulladékot összegyúrjuk, 1 órára hidegre tesszük, ismét kinyújtjuk, és a fenti módon kiszúrjuk, töltjük, amíg a tészta el nem fogy.

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (egy kicsit kicsordulhat belőlük a lekvár, nem baj!). 5 percig a tepsikben pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban 2 hétig eltartható

Fontos:

Magas zsiradéktartalma miatt feltétlenül le kell hűteni a tésztát, mielőtt formázni-szaggatni kezdenénk. Gyorsabban haladunk, ha 15 percre betesszük a mélyhűtőbe, de vigyázat, ne többre! – a többi ugyanaz.

Változatok:

Meggylekvár helyett tölthetjük bejglihez használatos dió- és/vagy máktöltelékkel, fahéjas párolt almával is.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ a hűlési idő

Energiatartalom:

115 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgarépás-
tojásos szendvics

Toszkán olívás
lapos kenyér

Paprikás-sajtos
cukkininyársak

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Fasírtmuffin

Tramezzini mortadellával
és paradicsommal

Csokoládés-
narancsos szív

Sajtkrémes
mártogató

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos
omlett-tekercs

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: