2018. július 18.
Frigyes napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Az északi hideg vizekben élő, ízletes, rózsaszín-vöröses húsú lazac különösen kedvelt csemege, amely a mélyhűtőláncoknak és a modern füstölőknek köszönhetően mára az egész világot meghódította. Serpenyőben, roston sütve, tatárbifsztek-szerűen elkészítve és füstölt formában egyaránt ínyencfalat.


Fotó: Hemző Károly

Pórés-cukkinis
lazactorta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • Az omlós tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 125 g fagyos vaj/margarin + diónyi a formához
  • 1 kk. tejföl
  • 1/2 kk. só
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez:
  • 200 g lazacfilé
  • 1/2 citrom
  • 300 g cukkini
  • 300 g póréhagyma
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • só, őrölt fehér bors
  • 2,5 dl tejföl
  • 4 tojás
  • 50 g félkemény gouda vagy edami sajt
  • 50 g füstölt lazac
  • néhány bazsalikombóbita
A
B
C
D
E
F
G

1. A tésztához a lisztet összemorzsoljuk az apróra felkockázott vajjal/margarinnal. Hozzáadjuk a tejföllel és a sóval elkevert tojássárgáját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész). Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.

2. A lazacfilét leöblítjük, szárazra töröljük, bőrös felére fektetjük, a halhús és a bőr közé szorított-végighúzott késsel leválasztuk róla a halhúst (A). 2x2 cm-es kockákra vágjuk, meglocsoljuk 1-2 evőkanál átszűrt citromlével (B). A cukkinit és a póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, felkarikázzuk.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük. Szegélyét körbevágjuk, ujjheggyel összecsippentjük, alját villával megszurkáljuk (C). Középső bordamagasságon halványdrappra elősütjük (12-15 perc), kissé hűlni hagyjuk (a sütőt melegen tartjuk).

4. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a cukkinit, 1 percig pirítjuk, szűrőkanállal kiemeljük. Az olajba szórjuk a pórét, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tálra szedve félretesszük. A lazackockákról papírkendővel felitatjuk a nedvességet, a serpenyőbe csúsztatjuk, 1-2 percig élénk tűzön pirítjuk-forgatjuk (D), kissé hűlni hagyjuk.

5. Az öntethez elkeverjük a tejfölben a tojásokat, belereszeljük a sajtot, sóval és frissen őrölt fehérborssal ízesítjük. Néhány cukkinikarika kivételével a tésztaágyra terítjük a póré-cukkinikeveréket (E), tetejére szórjuk az elősütött lazackockákat. Merőkanállal, egyenletesen bevonjuk a sajtos öntettel (F), tetejére csinosítjuk a félretett cukkinikarikákat, és a sütő alsó harmadában 40-45 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával lazán letakarjuk, de át kell sülnie  (tűpróba!).

6. A füstölt lazacot ujjnyi széles csíkokra vágjuk, rózsaszerűen feltekerjük, felső szegélyét kihajtogatjuk (G). A kész lazactorta tetejére csinosítjuk, és bazsalikommal díszítve tortaszerűen szeleteljük. Langymelegen a legfinomabb. Előételként, italkorcsolyként, hidegbüfé részeként kínálhatjuk.

Fontos:

Biztosan nem hólyagosodk fel a tészta, ha vaksütést alkalmazunk:
A tészta tetejére a formánál valamivel nagyobb sütőpapírlapot helyezünk, „nehezéknek” pedig beleszórunk 350-400 g szárazbabot, sárgaborsót vagy egyéb hüvelyest, és a receptben megadott ideig sütjük (15-20 perc). Kivesszük a formát a sütőből, papírostul kiemeljük a tésztaágyból a babot (ha kihűlt, csavaros üvegben félretesszük, legközelebb is jó hasznát vesszük), majd további 5-8 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a papír alatti tészta felülete is megszikkadjon. Ezután a recept szerint dolgozunk tovább.

Tippek:

– Készíthetjük 400 g mélyhűtött leveles tésztából is, amelyet felengedés után mihamarabb formázni-sütni kell, mert ha túllágyul, nehezen tudunk dolgozni vele. Töltés előtt nem szükséges elősütni, alját azonban tanácsos megszórni 2-3 ek. zsemlemorzsával, nehogy a töltelék eláztassa a tésztát!
– Készíthetjük egyéb sovány, szálkamentes tengeri vagy édesvízi halból is, de a citromlét nem tanácsos elhagyni, mert egyfelől szelidít valamicskét az erős halízen-szagon, másfelől megakadályozza, hogy szétessen a halhús.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

447 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Francia hagymás-
sonkás pite

Lazacos csillag

Tonhalas
krumplisaláta

Erdeigomba-
torta

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tésztában sült
vagdalt

Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tatárbifsztek

Lazacos-kaviáros
kanapék
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: