2017. január 19.
Sára napja van

HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal

 A magyar konyha egyik ékessége a – voltaképpen délvidéki eredetű –
rizses hús  libával készített „fehér”, azaz pirospaprika nélküli változata.
Gyakran aprólékból főzik, és a nemesebb részekből sütött pecsenye
köreteként kínálják, de libacombból a legfinomabb.


Fotó: Hemző Károly

Ludaskása
libacombbal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 kisebb libacomb vagy 1,2 kg libaaprólék
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 szem feketebors
  • 600 g vegyes leveszöldség
  • 250 g hosszú szemű rizs

1. A libacombokat gondosan letisztítjuk, megmossuk, és annyi hideg vízben, amennyi teljesen ellepi őket, feltesszük főni. Miután a víz felforrt, leszedjük a habot, hozzáadjuk a hagymafejet, a teatojásba zárt fokhagymát és szemes borsot, 1 kk. sót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 45 percig főzzük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb kockákra-karikákra vágjuk, a leveshez adjuk, és továbbra is gyöngyöző forralással, fedő alatt az egészet puhára főzzük (további 30-35 perc). A libacombokat alufóliával/sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük, majd 180 °C-ra  előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

3. A teatojás tartalmát és a hagymát eltávolítjuk, a levest zsírtalanítjuk és leszűrjük. A zöldséget és a rizst tűzálló tálba szedjük, felöntjük 6 dl forró levessel, lefedjük, és a sütőben, a hús alá betolt rácsra helyezve puhára pároljuk (25-30 perc). Félidőben egyszer megkeverjük, ha túl száraznak találjuk, még 1-2 merőkanál forró levest adunk hozzá.

4. Kivesszük a sütőből a zöldséges rizst, lefedve 5 percig pihentetjük, aztán tálra terítjük, tetejére rendezzük a libacombokat, és petrezselyemmel díszítve mihamarabb tálaljuk. Párolt vörös káposztát, ecetes savanyúságot kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz, könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

875 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Kacsaleves
tojácsillaggal

Szilvásgombóc

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Esterházy-rostélyos

Marhahúsleves

Leveles
tepertős pogácsa

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Vagdalt libamell
almapürével

Töltött káposzta

Libacomb gesztenyével
és kelbimbóval

Libatepertő és
hideg libamáj
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: