2018. június 18.
Levente napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Minden népnek, vidéknek megvan a maga specialitása − a szászok biztosan a jellegzetesen kissé púpos veknire formázott, sok-sok földi jóval készített, sokáig eltartható kalácsukra a legbüszkébbek. Érdemes mindjárt dupla mennyiségből készíteni, mert rangos ajándék is lehet, amúgy pedig kitűnően tűri a mélyhűtést.


Fotó: Hemző Károly

Drezdai kalács,
avagy stollni
Eredeti neve: Dresdner Stollen

Hozzávalók 20 szelethez:

  • A tésztához:
  • 200 g puha mazsola
  • 5 ek. rum
  • 1+1,5 dl langyos tej
  • 50 g élesztő
  • 1 kk.+100 g porcukor
  • 500 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1/4 kk. őrölt szerecsendió
  • 1-1 biocitrom és narancs reszelt héja
  • 200 g vaj/margarin
  • 75 g cukrozott citromhéj
  • 75 g cukrozott narancshéj
  • 50 g hámozott mandula
  • Továbbá:
  • 75 g vaj/margarin
  • 75 g porcukor
A
B
C
D
E
F

1. A mazsolát leöblítjük, beáztatjuk a rumba. 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. porcukrot, a tálba szitált liszt közepébe öntjük, széléről hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, és 10-15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

2. 1,5 dl tejben elkeverjük a tojást, 100 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a fűszereket, az alaposan megmosott citrom- és narancs reszelt héját, majd a felolvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. Fényesre-hólyagosra dagasztjuk, konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük.

3. A cukrozott citrom- és narancshéjat finomra, a mandulát apróra-darabosra vágjuk (A). Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, beledolgozzuk a lecsepegtetett, papírkendővel szárazra törölgetett-lapogatott mazsolát, a mandulát, a cukrozott narancs- és citromhéjat (B), majd 25 cm-es veknit formálunk belőle. Közepét nyújtófával elvékonyítjuk (C), az egyik gömbölyded szélét visszahajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük (D). Mindkét hosszanti oldalát tenyéréllel benyomkodva gerincet-púpot formálunk a tetején (E) – ezáltal nyeri el jellegzetes formáját. A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra.

4. A kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 10-15 percig kelesztjük. Betesszük a sütőbe, 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, és 55-60 percig sütjük.

5. Kivesszük a sütőből a kalácsot, és többször végighaladva a felületén, azonnal-forrón (ecsettel) megkenjük 75 g olvasztott vajjal/margarinnal, és vastagon megszórjuk 75 g porcukorral (F). Hagyjuk egészen kihűlni, fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláskor szép vékonyan szeleteljük. Nagyon sokáig friss marad!

Tippek:

– Ha túlságosan kemény vagy száraz a mazsola, nem elég csak forró vízben megmosni, hanem tanácsos legalább 1 órára langyos vízbe vagy gyümölcsteába áztatni.
– Ha elfelejtettük beáztatni a mazsolát, forró vízzel leöblítjük, tűzálló tálkába tesszük, 1-2 ek. vizet öntünk alá, lefedjük, és a mikróban, 500-600 W-on 1-2 percig puhítjuk. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, és máris dolgozhatunk vele.
– A szokásosnál nagyobb szemű mazsolát érdemes kissé felaprózni, hogy egyenletesebben eloszolhasson a kalácsban.

Változatok:

200 g marcipánmasszát összegyúrunk 20 g bourbon vaníliás cukorral és 2 csepp keserűmandula-aromával, hosszú rudat formálunk belőle, a tészta közepére, a mélyedésbe fektetjük, ráhajtjuk a tésztát, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

294 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Lajos Mari
2014. 12. 23. 10:56
Válasz vacska részére: Kedves Vacska! Mindent jól csinál, a tésztának ilyen terülős a természete. Megoldás lehet, ha a tészta két hosszanti oldalára üres sütőformákat (pl. őzgerinc) vagy többszörösen, keményre összehajtogatott alufóliacsíkot helyez, illetve két kisebb veknit készít, amelyeket egy mélyebb tepsi rövidebb oldalai mentén helyez el, és középre "válaszfalnak" teszi a sütőformát. Arra mindenképpen ügyeljen, hogy a tészta ne keljen túl. Elnézést a megkésett válaszért, boldog karácsonyt, kellemes sütés-főzést kívánok, szeretettel, Lajos Mari
vacska
2014. 12. 08. 22:27
Évek óta minden karácsonykor elkészítem ezt a kalácsot, nagyon finom, viszont soha nem sikerül olyan szépre mint a képen, mindig kissé szétterül a tészta a tepsiben és lapos lesz. Mit csinálhatok rosszul?

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos papucs

Emeletes
szendvicsfalatkák

Spenótos
omlett-tekercs

Túrós zöldségtorta

Tökmagos-
sajtos stangli

Szárazborsókrém-
kenegető

Gombás táska

Szilvás rózsatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: