2017. június 27.
László napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

A mákos lintertészta nemcsak olcsó, de rendkívül finom és sokoldalú is.
Elkészítése egyszerű, sokáig eláll, és idő haladtával egyre porhanyósabb,
ízletesebb lesz. Ugyanabból a tésztából többféle süteményt is varázsolhatunk.


Fotó: Hemző Károly

Mákos kifli,
pogácsa és virág

Hozzávalók kb. 100 kiflihez vagy pogácsához, illetve kb. 60 virághoz:

  • Az alaptésztához:
  • 1 vaníliarúd
  • 330 g lágy vaj
  • 140 g porcukor
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • 400 g finomliszt
  • 140 g darált mák
  • A kiflikhez:
  • 100 g vaníliás porcukor
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • A pogácsákhoz:
  • 200 g sűrű szilvalekvár vagy feketeribizlizselé
  • 2 ek. fahéjas porcukor
  • A virágokhoz:
  • 200 g barack- vagy szilvalekvár
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 15-20 szem cukrozott cseresznye
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M

1. Az alaptésztához felhasítjuk a vaníliarudat és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. Kézi robotgéppel habosra keverjük a vajat a porcukorral, 1 csipet sóval a vaníliapéppel, a reszelt narancshéjjal, majd a tojással. Beleszitáljuk a lisztet (A), hozzáadjuk a mákot (B), és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 éjszakán át pihentetjük.

2. A mákos kiflikhez a tésztacipót négy részre osztjuk (C), lisztezett munkalapon 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, azokat pedig 1 cm vastag darabokra vágjuk. A két végük felé elkeskenyítve ujjnyi vékony rudakat formálunk belőlük, kifliszerűen meghajlítjuk (D). Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakosgatjuk őket, fél órára hidegre tessszük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.

3. A kiflik felét a sütőlapon hagyjuk kihűlni, a maradékot azonnal-forrón vaníliás porcukorba hempergetjük, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

4. A felaprózott csokoládét meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, megmártjuk benne a kihűlt, „csupasz” kiflik két végét, és rácsra sorakoztatva hagyjuk megdermedni.

5. A mákos pogácsákhoz a tésztát a kifliknél leírt módon 1 cm vastag darabokra vágjuk, golyókat formálunk belőlük. Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakosgatjuk őket, tetejüket kissé ellapítjuk, és fakanálnyéllel kis mélyedést nyomunk a közepükbe (E).

6. Fél órára hidegre tessszük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük a pogácsákat, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni. A szilvalekvárt/ribizlizselét felforrósítjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, a tasak csücskét kivágjuk, megtöltjük a lekvárral a pogácsákat (F), végül beszórjuk fahéjas porcukorral.

7. A mákos virágokhoz lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát (G), és 5-6 cm átmérőjű virágformával kiszúrjuk (H). A tésztahulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk, amíg el nem fogy. Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk őket, a virágok 1/4-ének közepét lisztbe mártogatott gyűszűvel kiszúrjuk (I). Fél órára hidegre tesszük.

8. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük a virágokat,  tepsiben hagyjuk kihűlni. A lekvárt felforrósítjuk, hagyjuk langyosra hűlni, majd kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, csücskét kivágjuk, a teli virágok 2/3-ának közepére 1-1 pötty lekvárt nyomunk (J).

9. A maradék teli és a kilyukasztott virágokat rácsra rakosgatjuk. A csokoládét apróra vagdossuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Sütőpapírból tekert zacskóba vagy csőrös díszítőflakonba szedjük, és megcsíkozzuk-rácsozzuk vele a virágok tetejét (K). Mielőtt a csokoládé megdermedne, a teli virágok közepébe 1/2-1/2 kandírozott cseresznyét nyomunk. A csokoládés virágokat a lekvárral megpöttyözöttek tetejére illesztjük, és szelíden rányomkodjuk (L)

Mi legyen a maradék felolvasztott csokoládéval?
Alufóliával kibélelünk egy kisebb tálcát vagy lapostányért, beleöntjük a csokoládét (M), hagyjuk megdermedni. Kisebb darabokra tördeljük, majd a következő sütésnél ismét felhasználhatjuk.

Fontos:

Valamennyi süteményt sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyagdobozban tároljuk, így maradnak omlósak.

Változatok:

A mákos virágok egy részét nem töltjük meg lekvárral, hanem egyszerűen csak félig a csokoládéba mártjuk.

Megjegyzések:

Ha mind a háromféle süteményt el szeretnénk készíteni, akkor
− az alaptésztát 3 részre osztjuk, de így az egyes formákból a megadottnál kisebb mennyiséget kapunk vagy
− háromszoros mennyiségű alaptésztát készítünk vagy
− ha időnk-türelmünk engedi a kívánt mennyiséget két-háromszori „nekifutásban” sütjük meg.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, forralt bor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

15 perc
+ 1 éjszaka
(a tészta
pihentetési ideje)
+ kb. 1 óra formánként

Energiatartalom:

71 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Csokoládés-
narancsos szív

Karalábé-retek-
alma saláta

Almás-besameles
káposztatorta

Almás-gombás
rakott krumpli

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Narancsos-csokis
mézesszív

Szerencsegomba
tojásból

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Majonézes
kínaikel-saláta

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: