2017. november 23.
Kelemen napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Narancskrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 narancs
  • 1 (bio)citrom
  • 1 dl narancslikőr (pl. triple sec)
  • 100 g kristálycukor
  • 8 dl rostos narancslé
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1/2 kisujjnyi fahéj
  • 4 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 4 kk. puha cukrozott narancshéj
  • 1 ek. felaprózott pisztácia vagy mandula/fenyőmag
  • néhány citromfűlevél

1. A narancsokat és a citromot forró folyó víz alatt megsikáljuk. A citrom héját vékony csíkokban lehántjuk, levét kinyomjuk. A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy szemernyi se maradjon rajtuk fehér bundájukból, majd kifilézzük őket, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst (a munka közben keletkező és a héjakból kinyomkodott narancslét megtartjuk). 12 formás narancsgerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk és meglocsoljuk a likőrrel.

2. A cukrot aranysárgára pirítjuk, felöntjük a citromlével, a megtartott és a rostos narancslével. Hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, 1 csipet sót, és lassú forralással 5 percig főzzük.

3. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, 10 perc múlva leszűrjük, majd felforrósítjuk. Simára keverjük a tojássárgákat a tejszínnel, aztán vékony sugárban, habverővel folyamatosan keverve a levesalaphoz adjuk, végül a likőrrel együtt beleforgatjuk a felaprózott narancsot.

4. A levest 4 csészébe/tálkába szedjük, legyezőszerűen tetejére terítjük a félretett narancsgerezdeket, megszórjuk a kandírozott narancshéjjal, valamint a pisztáciával, és citromfűlevélkékkel díszítjük. Langymelegen vagy hidegen kínáljuk (melegíteni nem szabad, mert össszeugrik a tojássárgája!).

Fontos:

– Mivel erősen alkoholos, gyerek nem kaphat belőle, illetve, ha mégis, elhagyjuk a narancslikőrt!
– Ha nem tudjuk pontosan időzíteni a tálalást, a levest forró vízfürdőbe állítva tartjuk melegen vagy csak közvetlenül tálalás előtt sűrítjük be (mindössze néhány perc).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

391 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Szicíliai olívás
narancssaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Orosz
csirkehússaláta

Halrudak
bortésztában

Brokkolikrémleves
garnélarákkal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: