2018. február 24.
Mátyás napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Narancskrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 narancs
  • 1 (bio)citrom
  • 1 dl narancslikőr (pl. triple sec)
  • 100 g kristálycukor
  • 8 dl rostos narancslé
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1/2 kisujjnyi fahéj
  • 4 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 4 kk. puha cukrozott narancshéj
  • 1 ek. felaprózott pisztácia vagy mandula/fenyőmag
  • néhány citromfűlevél

1. A narancsokat és a citromot forró folyó víz alatt megsikáljuk. A citrom héját vékony csíkokban lehántjuk, levét kinyomjuk. A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy szemernyi se maradjon rajtuk fehér bundájukból, majd kifilézzük őket, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst (a munka közben keletkező és a héjakból kinyomkodott narancslét megtartjuk). 12 formás narancsgerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk és meglocsoljuk a likőrrel.

2. A cukrot aranysárgára pirítjuk, felöntjük a citromlével, a megtartott és a rostos narancslével. Hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, 1 csipet sót, és lassú forralással 5 percig főzzük.

3. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, 10 perc múlva leszűrjük, majd felforrósítjuk. Simára keverjük a tojássárgákat a tejszínnel, aztán vékony sugárban, habverővel folyamatosan keverve a levesalaphoz adjuk, végül a likőrrel együtt beleforgatjuk a felaprózott narancsot.

4. A levest 4 csészébe/tálkába szedjük, legyezőszerűen tetejére terítjük a félretett narancsgerezdeket, megszórjuk a kandírozott narancshéjjal, valamint a pisztáciával, és citromfűlevélkékkel díszítjük. Langymelegen vagy hidegen kínáljuk (melegíteni nem szabad, mert össszeugrik a tojássárgája!).

Fontos:

– Mivel erősen alkoholos, gyerek nem kaphat belőle, illetve, ha mégis, elhagyjuk a narancslikőrt!
– Ha nem tudjuk pontosan időzíteni a tálalást, a levest forró vízfürdőbe állítva tartjuk melegen vagy csak közvetlenül tálalás előtt sűrítjük be (mindössze néhány perc).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

391 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Orosz
csirkehússaláta

Lazacos csillag

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Halrudak
bortésztában

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ringlis
töltött tojás

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Spenótos papucs

Téli
vitaminsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: