2017. október 17.
Hedvig napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak

A burgonyaágyon sült, szalonnába göngyölt pisztráng ideális kísérője a mandulával megszórt brokkoli. Egyik vonzereje és fő erénye, hogy nem tölti meg a lakást (sem a háziasszony ruháját-frizuráját) a sokak számára nem éppen kellemes halszaggal!


Fotó: Hemző Károly

Göngyölt pisztráng
mandulás brokkolival

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tisztított pisztráng (kb. 450 g/db)
  • só, őrölt fehér bors
  • 2 citrom
  • 8 szelet bacon vagy szalonna
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1/2 kk. pirospaprika
  • 1 ek. olaj
  • 400 g brokkoli (tisztított/mélyhűtött)
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2 ek. gyalult mandula
  • 2 borsónyi darab piros húsú paprika vagy 2 szem zöldborsó/kapribogyó (a hal szeméhez)
A
B
C
D
E
F

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, egyenesen hideg vízbe gyaluljuk, hogy meg ne barnuljon (A), félretesszük. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, kemény-vastag szárait leválasztjuk. A fokhagymát megtisztítjuk.

2. A citromokat megmossuk, az egyiket narancsszerűen meghámozzuk és kifilézzük: a szárcsonk felőli és a vele szemközti kalapkát egyenesre levágjuk, „talpára” állítjuk. Vastagon, a citrom húsáig hatolva, 2-3 cm-es csíkokban, körben levágjuk a héját úgy, hogy keserű, fehér bundájából szemernyi se maradjon rajta, majd ékelő mozdulatokkal kivágjuk a hártyák közül a citromhúst (B). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A pisztrángokról eltávolítjuk az esetleges pikkelymaradványokat, gondosan megmossuk, kívül-belül meghintjük sóval, belsejüket őrölt fehér borssal is. Hasüregükbe fektetünk 3-4 gerezd citromot (C) és az arányosan elosztott petrezselymet, a nyílásokat összenyomkodjuk. A fej- és farokrészt kihagyva begöngyöljük őket 4-4 szelet baconbe (D).

4. A burgonyát leszűrjük, konyharuhával felitatjuk róla a vizet, és nagyobb tűzálló tálba terítjük (a megfelelő méretválasztás miatt tanácsos a halakat még töltetlenül belepróbálni a tálba). Megszórjuk sóval, a provence-i fűszerkeverékkel és a pirospaprikával, belekarikázzuk a fokhagymagerezdeket, meglocsoljuk az olajjal, és jól összekeverjük.

5. A halakat fejükkel-farkukkal ellenkező irányban (ha ovális a tál, hasukat a tál oldalának támasztva) a burgonyaágy tetejére fektetjük (E), és a sütő közepére helyezett rácson puhára-ropogósra sütjük (35-40 perc). Ennyi idő alatt a burgonya is megpuhul, sőt helyenként meg is pirul.

6. Közben a brokkolit enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 10-12 perc alatt puhára, de még ropogósra főzzük. A vajat/margarint mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, világosdrappra pirítjuk benne a mandulát. A brokkolit leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet (F), majd beleforgatjuk a mandulás vajba/margarinba, és a két hal közé szedjük-csinosítjuk. A halak szemüregét 1-1 darabka piros húsú paprikával vagy zöldborsószemmel/kapribogyóval szépítjük. Citromgerezdek kíséretében azonnal tálaljuk.

Italajánlat:

A halakhoz csakis fehér bort illik kínálni, abból is a száraz-félszáraz változatot, mégpedig pincehőmérsékleten, azaz 8-10 °C-on, mert így a legteljesebb a zamata.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

530 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Lazacos csillag

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tatárbifsztek

Halfilé
mandulás morzsában

Halszeletek almás
uborkamártásban

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Ráksaláta
narancskehelyben

Almás-zöldséges
heringsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Citromos-zöldséges
halleves

Halrudak
bortésztában
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: