2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak

A burgonyaágyon sült, szalonnába göngyölt pisztráng ideális kísérője a mandulával megszórt brokkoli. Egyik vonzereje és fő erénye, hogy nem tölti meg a lakást (sem a háziasszony ruháját-frizuráját) a sokak számára nem éppen kellemes halszaggal!


Fotó: Hemző Károly

Göngyölt pisztráng
mandulás brokkolival

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tisztított pisztráng (kb. 450 g/db)
  • só, őrölt fehér bors
  • 2 citrom
  • 8 szelet bacon vagy szalonna
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1/2 kk. pirospaprika
  • 1 ek. olaj
  • 400 g brokkoli (tisztított/mélyhűtött)
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2 ek. gyalult mandula
  • 2 borsónyi darab piros húsú paprika vagy 2 szem zöldborsó/kapribogyó (a hal szeméhez)
A
B
C
D
E
F

1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, egyenesen hideg vízbe gyaluljuk, hogy meg ne barnuljon (A), félretesszük. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, kemény-vastag szárait leválasztjuk. A fokhagymát megtisztítjuk.

2. A citromokat megmossuk, az egyiket narancsszerűen meghámozzuk és kifilézzük: a szárcsonk felőli és a vele szemközti kalapkát egyenesre levágjuk, „talpára” állítjuk. Vastagon, a citrom húsáig hatolva, 2-3 cm-es csíkokban, körben levágjuk a héját úgy, hogy keserű, fehér bundájából szemernyi se maradjon rajta, majd ékelő mozdulatokkal kivágjuk a hártyák közül a citromhúst (B). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A pisztrángokról eltávolítjuk az esetleges pikkelymaradványokat, gondosan megmossuk, kívül-belül meghintjük sóval, belsejüket őrölt fehér borssal is. Hasüregükbe fektetünk 3-4 gerezd citromot (C) és az arányosan elosztott petrezselymet, a nyílásokat összenyomkodjuk. A fej- és farokrészt kihagyva begöngyöljük őket 4-4 szelet baconbe (D).

4. A burgonyát leszűrjük, konyharuhával felitatjuk róla a vizet, és nagyobb tűzálló tálba terítjük (a megfelelő méretválasztás miatt tanácsos a halakat még töltetlenül belepróbálni a tálba). Megszórjuk sóval, a provence-i fűszerkeverékkel és a pirospaprikával, belekarikázzuk a fokhagymagerezdeket, meglocsoljuk az olajjal, és jól összekeverjük.

5. A halakat fejükkel-farkukkal ellenkező irányban (ha ovális a tál, hasukat a tál oldalának támasztva) a burgonyaágy tetejére fektetjük (E), és a sütő közepére helyezett rácson puhára-ropogósra sütjük (35-40 perc). Ennyi idő alatt a burgonya is megpuhul, sőt helyenként meg is pirul.

6. Közben a brokkolit enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 10-12 perc alatt puhára, de még ropogósra főzzük. A vajat/margarint mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, világosdrappra pirítjuk benne a mandulát. A brokkolit leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, tiszta konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet (F), majd beleforgatjuk a mandulás vajba/margarinba, és a két hal közé szedjük-csinosítjuk. A halak szemüregét 1-1 darabka piros húsú paprikával vagy zöldborsószemmel/kapribogyóval szépítjük. Citromgerezdek kíséretében azonnal tálaljuk.

Italajánlat:

A halakhoz csakis fehér bort illik kínálni, abból is a száraz-félszáraz változatot, mégpedig pincehőmérsékleten, azaz 8-10 °C-on, mert így a legteljesebb a zamata.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

530 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Halszeletek almás
uborkamártásban

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tatárbifsztek

Halrudak
bortésztában

Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával

Lazacos csillag

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: