2018. december 11.
Árpád napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A népszerű, egészséges pulykahúst az angolszász-amerikai konyha jellegzetesen karácsonyi ételnek tekinti. Gyakran gesztenyével készítik, ám ezzel a különleges töltelékkel talán még finomabb, kivált, ha vékony szalonnapaplan alatt sül. Nagy előnye, hogy előző nap megpárolhatjuk, így tálalás előtt csak sütni-pirítani kell.


Fotó: Hemző Károly

Pisztáciás
töltött pulykacomb

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 nagyobb, csontos pulykacomb (kb. 2 kg)
  • A töltelékhez:
  • 2 zsemle
  • 50 g vaj/margarin
  • 2 dl tej
  • só, bors
  • 1/2 kk. curry
  • 2 közepes hagyma
  • 100 g füstölt, húsos szalonna
  • 1 kis csokor petrezselyem + a díszítéshez
  • 2 tojássárgája
  • 30 g pörkölt, sós pisztácia (tisztított)
  • Továbbá:
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g zeller
  • 2 nagy fej hagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 6-8 szelet bacon vagy szalonna
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl félszáraz fehérbor
  • 1 nagy doboz körtebefőtt
  • 150 g mélyhűtött ribizli
  • 1/2 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. kristálycukor
A
B
C
D
E
F

1. A pulykacombot leöblítjük, szárazra töröljük, a felső combrészt kicsontozzuk: a húst bőrös felére fektetjük, ujjunkkal megkeressük-kitapintjuk a „térdét", és a kiálló csontvég felé haladva egyenes vonalban bemetsszük a húst. Letakarítjuk a csontról, átvágjuk a térdizületet (A), és kiemeljük.

2. A húst kiterítjük, ahol túl sok vagy vastag, ott egy-egy szeletkét levágunk róla, és a hiányos-vékony helyekre fektetjük, majd kissé besózzuk és meghintjük frissen őrölt borssal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A töltelékhez a zsemléket apróra felkockázzuk, beleforgatjuk a felforrósított vajba/margarinba, aztán tepsibe terítjük, és a sütőben ropogósra-barnára sütjük. Tálba csúsztatjuk (a sütőt melegen tartjuk), majd meglocsoljuk a sóval és a curryvel felforralt tejjel.

4. A hagymát és a szalonnát apróra felkockázzuk, kissé megpirítjuk. A petrezselymet finomra vágjuk, aztán a szalonnás hagymával, a tojásokkal, a pisztáciával, sóval és borssal együtt a zsemléhez adjuk, összekeverjük (B).

5. A töltelék felét a kiterített húsra halmozzuk, széleit erős, fehér cérnával félig összevarrjuk, majd beleszedjük-nyomkodjuk a maradék tölteléket (C), és sűrű öltésekkel teljesen összevarrjuk. A töltött combrészt sonkaszerűen megkötözzük (D), aztán bőrös oldalával lefelé sütőedénybe fektetjük.

6. A zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nagyjából felaprózzuk, a hús mellé szórjuk (E), kissé megsózzuk. A comb tetejét betakarjuk a szalonnaszeletekkel, meglocsoljuk az olajjal és a borral (F), lefedjük, és 180 °C-ra kapcsolt sütőben puhára pároljuk. Félidőben megfordítjuk (1 és 1/2-2 óra), végül fedetlenül pirosra sütjük (további 20-25 perc).

7. Közben a körtét leszűrjük. A vörösbort összeforraljuk a cukorral, fagyos állapotban beledobjuk a ribizlit, átforrósítjuk, majd szűrőkanállal a körték üregébe púpozzuk.

8. A húst fedő/alufólia alatt 10 percig pihentetjük, majd deszkára emeljük, eltávolítjuk a zsineget és a cérnát. Az alsó combból óvatosan kihuzigáljuk a csontos inakat. A felső combrészt nem túl vékonyan felszeleteljük, az alsó combbal együtt tálra rendezzük, és aláöntjük az átszűrt pecsenyelét. Az igen ízletes alsó combot szeletelni nem tudjuk, azt majd kisebb darabokban (tálalókanállal és villával) az asztalnál bontjuk le a csontról. A ribizlivel töltött körte kíséretében, petrezselyemmel díszítve tálaljuk. További köretként rozmaringgal sült hagymás burgonya, hasábburgonya vagy tejszínes burgonyapüré illik hozzá.

Változatok:

Kínálhatjuk szőlőszemekkel vidámított ananászkarikákkal, ribizli helyett áfonyadzsemmel is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

748 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Fasírtmuffin

Pulykacomb sütőtök-
paradicsom körettel

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Burgundiai
rokfortos körte

Halkrémhab
retekpikkellyel

Tökmagos-
sajtos stangli

Spenótos pulykarolád

Ráksaláta
narancskehelyben

Illatos hússal
töltött cukkini

Szerencsegomba
tojásból
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: