2017. augusztus 23.
Bence napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A hozzávalók sokasága a világért se riasszon el senkit a nagy kalandtól.
Csak egy kis ügyességet kíván, és a csodás végeredmény busásan kárpótol
a hosszas méricskélésért. 


Fotó: Hemző Károly

Diós-mákos
ikerkalács

Hozzávalók 1 nagy kalácshoz, illetve 12 szelethez:

  • A tésztához:
  • 25 g élesztő
  • 50 g kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 500 g finomliszt
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 120 g vaj/margarin
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • diónyi vaj/margarin a formához
  • A töltelékhez:
  • 50 g puha mazsola
  • 30 g cukrozott narancshéj
  • 1+1 dl tej
  • 80+80 g kristálycukor
  • 10+10 g (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1+1 kk. vaj/margarin
  • 80 g darált dió
  • 80 g darált mák
  • 1+1 ek. zsemlemorzsa
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 ek. rum
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. sárgabaracklekvár
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. A maradék langyos tejben  elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas tejet, és szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2.  Mindkét töltelékhez forró vízzel leöblítjük és szárazra törölgetjük a mazsolát. A diótöltelékhez a cukrozott narancshéjat finomra vágjuk. Felforralunk 1 dl tejet 80 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 1 kk. vajjal/margarinnal. Összekeverjük a diót 1 ek. zsemlemorzsával és a fahéjjal, a tejbe szórjuk (A), 1 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrozott narancshéjat és a rumot, hagyjuk kihűlni.

3. A máktöltelékhez felforralunk 1 dl tejet 80 g cukorral, 10 g vaníliás cukorral és 1 kk. vajjal/margarinnal. Összekeverjük a mákot 1 ek. zsemlemorzsával, a reszelt citromhéjjal és a szegfűszeggel, a tejbe szórjuk, 1 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a citromlét és a baracklekvárt, hagyjuk kihűlni.

4. Vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 20x30 cm-es vagy ennél keskenyebb magas peremű tepsit. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és kb. 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk (B), a felezővonalnál bejelöljük. Az egyik felét megkenjük a mákkrémmel (C), a másikat a diókrémmel (D), tetejüket megszórjuk a mazsolával. Kívülről a közepe felé haladva szorosan feltekerjük a tésztát (E), a két tekercs találkozásánál kissé össze is nyomkodjuk (F).

5. A tepsibe fektetjük az „ikreket”, találkozási felületüket megkenjük tojássárgájával, letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.

6. Megkenjük az „egybekelt” tekercsek tetejét tojássárgájával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve 30 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk egészen kihűlni, nem túl vékonyan szeleteljük.

Tippek:

Mint a kalácsok általában, ez is frissen a legfinomabb, érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Ha szorosan alufóliába csomagoljuk, 3-4 napig megőrzi ízét-aromját és nem szárad ki. Kitűnően viseli viszont a mélyhűtést, csak az a fontos, hogy egészen frissen tegyük el, majd lassan, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, forralt bor, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

438 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
kínaikel-saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Húsos
lilahagymatorta

Sonkás és
sajtos roló

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spenótos-
tojásos rétes

Sajtkrémes
mártogató

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sajtos-sonkás
papucs

Majonézes
tojássaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Krumplisaláta
túrókrémmel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: