2018. május 23.
Dezső napja van

LEVESEK > Levesek hússal

Az erőleves a francia konyha nagy találmánya, a nemzetközi gasztronómiában bouillon (ejtsd: bujon) néven emlegetik, és a fáma szerint névadója az első keresztes hadjárat egyik vezére, az alsó-lotharingiai Gottfried de Bouillon herceg volt. Ha igaz, ha nem, annyi bizonyos, hogy a pompás ízeket koncentráló erőleves ideális bevezetője az ünnepi menüsornak, mert zamatával felkelti étvágyunkat-várakozásunkat, de mivel csak csészényi az élvezet, bőven jut hely a főételnek. 


Fotó: Hemző Károly

Erőleves
sonkás tortellinivel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 600 g vegyes leveszöldség
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csirkeaprólék
  • 600 g darált, sovány marhahús
  • 40 g paradicsompüré
  • 4 tojásfehérje
  • 25-30 szem bors, só
  • 4+4 erőleveskocka
  • 400 g kész sonkás tortellini
A
B
C

1. Az erőleveshez a zöldséget, hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, a zöldséget megreszeljük. A csirkeaprólékot megmossuk, felaprózzuk.

2. A darált húst, a paradicsompürét és a tojásfehérjét jól összekeverjük. Felöntjük 4 liter vízzel, hozzáadjuk a csirkeaprólékot, a zöldséget a hagymát és a fokhagymát egészben, a szemes borsot, végül az erőleveskockákat, és félig lefedve, lassú, gyöngyöző forralással 2 órán át főzzük (a víz fele közben elpárolog, utánatölteni nem tanácsos!), csak a végén sózzuk. A tűzről levéve 5 percig pihentetjük, majd vászonszalvétán átszűrjük.

3. Mielőtt a levest leszűrnénk, 4 erőleveskockával felforralunk 4 liter vizet, beleszórjuk a tortelliniket, és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Leszűrjük, melegen tartjuk, majd arányosan elosztva erőleveses csészékbe tesszük, a tetejükre szűrjük-merjük a forró levest, és petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.


Fontos:
Ha zavaros volna a leves (holott a szépség kedvéért áttetszőnek kell lennie) derítéssel segítünk rajta: 1 tojásfehérjét félkemény habbá verünk, elkeverjük a leszűrt levesben (A), és 4-5 percig éppencsak gyöngyözve forraljuk (B), majd a tetején keletkező szürke habot nagyjából leszedjük, és tiszta vászonszalvétán keresztül ismét átszűrjük a levest (C).

Változatok:

Tortellini helyett 1-1 nyers (friss!) tojássárgájával is kínálhatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

295 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tatárbifsztek

Ráksaláta
narancskehelyben

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Sonkás
spárgagratin

Spenótos papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Zöldségkrémleves

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Zöldségleves májgaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: