2017. április 30.
Katalin, Kitti napja van

LEVESEK > Levesek hússal

Az erőleves a francia konyha nagy találmánya, a nemzetközi gasztronómiában bouillon (ejtsd: bujon) néven emlegetik, és a fáma szerint névadója az első keresztes hadjárat egyik vezére, az alsó-lotharingiai Gottfried de Bouillon herceg volt. Ha igaz, ha nem, annyi bizonyos, hogy a pompás ízeket koncentráló erőleves ideális bevezetője az ünnepi menüsornak, mert zamatával felkelti étvágyunkat-várakozásunkat, de mivel csak csészényi az élvezet, bőven jut hely a főételnek. 


Fotó: Hemző Károly

Erőleves
sonkás tortellinivel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 600 g vegyes leveszöldség
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csirkeaprólék
  • 600 g darált, sovány marhahús
  • 40 g paradicsompüré
  • 4 tojásfehérje
  • 25-30 szem bors, só
  • 4+4 erőleveskocka
  • 400 g kész sonkás tortellini
A
B
C

1. Az erőleveshez a zöldséget, hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, a zöldséget megreszeljük. A csirkeaprólékot megmossuk, felaprózzuk.

2. A darált húst, a paradicsompürét és a tojásfehérjét jól összekeverjük. Felöntjük 4 liter vízzel, hozzáadjuk a csirkeaprólékot, a zöldséget a hagymát és a fokhagymát egészben, a szemes borsot, végül az erőleveskockákat, és félig lefedve, lassú, gyöngyöző forralással 2 órán át főzzük (a víz fele közben elpárolog, utánatölteni nem tanácsos!), csak a végén sózzuk. A tűzről levéve 5 percig pihentetjük, majd vászonszalvétán átszűrjük.

3. Mielőtt a levest leszűrnénk, 4 erőleveskockával felforralunk 4 liter vizet, beleszórjuk a tortelliniket, és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Leszűrjük, melegen tartjuk, majd arányosan elosztva erőleveses csészékbe tesszük, a tetejükre szűrjük-merjük a forró levest, és petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.


Fontos:
Ha zavaros volna a leves (holott a szépség kedvéért áttetszőnek kell lennie) derítéssel segítünk rajta: 1 tojásfehérjét félkemény habbá verünk, elkeverjük a leszűrt levesben (A), és 4-5 percig éppencsak gyöngyözve forraljuk (B), majd a tetején keletkező szürke habot nagyjából leszedjük, és tiszta vászonszalvétán keresztül ismét átszűrjük a levest (C).

Változatok:

Tortellini helyett 1-1 nyers (friss!) tojássárgájával is kínálhatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

295 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Sonkás
spárgagratin

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Zöldségkrémleves

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: