2017. november 23.
Kelemen napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

A kacsamell karakteres íze remekül harmonizál a citrusfélék édes-fanyar zamatával. A gránátalma nem csak a látványt szolgálja, kinyomott leve egyedi ízt kölcsönöz
az öntetnek. Elegáns előétel, hidegbüfé része lehet.
 


Fotó: Hemző Károly

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fél bőrös kacsamellfilé (500 g)
  • 1+1 narancs
  • 1-1 sárga és rózsaszín húsú grépfrút
  • 1 kk. őrölt gyömbér
  • só, bors
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 8 levél frizésaláta
  • 80 g madársaláta
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 1 kisebb gránátalma
  • 6 ek. balzsamecet vagy citromlé
  • 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
A
B
C
D
E
F

1. A kacsamellfiléket leöblítjük, lecsepegtetjük, bőrüket átlósan bekockázzuk. A narancsokat forró, folyó víz alatt megsikáljuk, a grépfrútokat megmossuk. Az egyik narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk és a narancshéjhoz szűrjük, hozzáadjuk a gyömbért. Beleforgatjuk a kacsemelleket, lefedjük, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A kacsamelleket kiemeljük a pácléből, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, bedörzsöljük sóval és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal. Sütőbe betehető (azaz fémfülű) serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint. Bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a kacsamelleket, és élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk (2-2 perc) (A). Alájuk öntjük a páclét, lazán betakarjuk alufóliával, és a sütőben további 25-30 percig sütjük (ha teljesen átsülve szeretjük, a sütési idő további 20-25 perc). Hagyjuk kihűlni.

3. Közben a frizésaláta torzsavégét leválasztjuk (B), 8 kócos levelet lebontunk róla. A csokrokban hagyott madársaláta gyökérkéit lecsipkedjük, mindkettőt megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A lilahagymát meghámozzuk és felkarikázzuk.

4. A grépfrútokat és a maradék 1 narancsot meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst (C). A gránátalmát derékban kettévágjuk, egyik feléből evőkanálháttal gyengéden kiütögetjük vagy kiskanállal kikapargatjuk a „gyöngyöket” (D). A másik fél gránátalma levét citrompréssel kinyomjuk, tálkába szűrjük.

5. A kihűlt kacsamellek bőrét lefejtjük (E), vékonyan felszeleteljük (F). Egy nem túl mély tál szegélyét kirakjuk néhány frizé- és madársaláta-bóbitával, a többit apróra tépkedjük, lazán összekeverjük a hagymával és a gyümölcs felével, a tálra terítjük. Tetejére rendezzük a hússzeleteket és a maradék gyümölcsöt, megszórjuk a gránátalmaszemekkel.

6. Az öntethez a gránátalmaléhez adjuk a balzsamecetet, simára keverjük  ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és az apránként hozzáadott olívaolajjal, de a látvány kedvéért csak az asztalnál locsoljuk meg vele a salátát. Friss bagett, diós rozskenyér, sokmagos péksütemény illik hozzá.

Tippek:

– Az öntetet gazdagíthatjuk néhány karika felaprózott chilipaprikával vagy 3-4 csipet chiliporral is.
– A kacsamelleket előre, akár előző nap is megsüthetjük, a bőrt azonban csak közvetlenül szeletelés előtt tanácsos lefejteni a húsról, hogy ki ne száradjon.

Érdekességek:

A Délkelet-Ázsiából származó, az egész Földközi-tenger térségében honos, évezredek óta termesztett és ismert gránátalma narancsvörös virágját és sárgás-vörös héjában megbúvó halvány- vagy tűzpiros magjait már az ókori Egyiptomban is a szerelem és a termékenység szimbólumának tekintették. A gyümölcs belsejében, többszörösen osztott kamrákban szorosan egymáshoz simuló, kemény magokat vékony gyümölcshús borítja, amelynek jellegzetes, édes-savanykás íze van.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 1 óra pácolási idő

Energiatartalom:

455 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Halkrémhab
retekpikkellyel

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Mimóza
tojássaláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: