2017. június 27.
László napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Karácsony előtt a nagyobb élelmiszeráruházak különösen pazar kínálattal kedveskednek a halakat, tengeri gyümölcsöket kedvelőknek. A jégágyban előhűtött, voltaképpen friss halakat már előbb is megvásárolhatjuk,
és tisztított-előkészített állapotban eltehetjük a mélyhűtőbe. Felhasználás
előtt mindössze annyi a dolgunk, hogy hagyjuk őket felengedni, majd
a recept szerint dolgozunk velük tovább.


Fotó: Hemző Károly

Halszeletek
fokhagymás garnélarákkal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g sovány halfilé (pl. afrikai harcsa)
  • 1 citrom
  • 400 g (héjas) garnélarák (200 g tisztítva)
  • só, őrölt fehér bors
  • 100 g majonéz
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 800 g burgonya
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. pirospaprika
  • 80 g finomliszt
  • 2+2 ek. olaj
  • 1/2 csípős paprika vagy cseresznyepaprika
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 zöldcitrom (lime)
A
B
C
D
E
F

1. A halszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, vágólapra fektetjük. A keskenyebb, azaz farok felőli végükön fellazítjuk a bőrt, majd széles pengéjű, éles késsel leválasztjuk róla a halhúst (A). Mindkét oldalukat meglocsoljuk átszűrt citromlével (B), lefedjük, 15-30 percig pihentetjük-pácoljuk.

2. A garnélarákokat fagyos állapotban, 1-2 karika citrommal, 2 ek. citromlével és kevés sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk. Amint feljönnek a víz színére (2-3 perc), jégkockákkal lehűtött hideg vízbe merítjük, és leszűrjük. Könnyed mozdulattal lecsavarjuk a fejüket, törzsüket pedig kibontjuk a páncéljukból úgy, hogy az utolsó két lemez a farokrésszel együtt rajtuk maradjon (így egyfelől mutatósabb, másfelől amúgyis nehéz épségben eltávolítani). A ráktörzsek külső görbületén végigfutó fekete szálat (a tápcsatornát) csipesszel/késheggyel kiemeljük, majd leöblítjük őket, és papírkendőre terítve felitatjuk róluk a vizet. (A mélyhűtött, tisztított rákokat elég meleg vízzel leöblíteni.)

3. A tartármártáshoz a majonézt simára keverjük a tejszínnel és a fehérborral, ízlés szerint sóval, borssal, esetleg egy kevés porcukorral/édesítőszerrel. A burgonyát meghámozzuk, 3x3 cm-es kockákra aprózzuk, enyhén sós vízben feltesszük főni. A petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, vékony gerezdekre szejük.

4. A halszeleteket szárazra töröljük, kettévágjuk, megszórjuk a pirospaprikával összekevert liszttel (C), és 2 ek. felforrósított olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük (D) (2+2 perc). Több rétegben összahajtott papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat, és 80-100 °C-os, de kikapcsolt sütőben melegen tartjuk.

5. Felforrósítjuk a maradék 2 ek. olajat, beledobjuk a fokhagymát és az (ollóval) apróra vágott csípős paprikát (E), majd hozzáadjuk a rákokat, és élénk tűzön, folymatosan rázogatva 1 percig sütjük. Papírkendőre szedjük (F), és a sütőben (a hal alatt/fölött lévő rácson) melegen tartjuk.

6. A burgonyát leszűrjük, hozzáadjuk a vajat/margarint és a petrezselymet, lefedjük, lazán összerázzuk, tálra terítjük. Elrendezzük rajta a halszeleteket, tetejükre szórjuk a rákokat, és zöldcitromkarikákkal díszítjük. A tartármártást külön kínáljuk hozzá. Csak frissen jó!

Tippek:

A tartármártást 15-20 szem alaposan lecsepegtetett és darabosra vágott kapri- és/vagy olívabogyóval is gazdagíthatjuk.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

703 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Halszeletek almás
uborkamártásban

Tonhalas
krumplisaláta

Halrudak sárgarépás
mustármártásban

Halfilé
mandulás morzsában

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Zöldséges harcsafilé
párizsiasan

Tatárbifsztek

Avokádós
tonhalsaláta

Halrudak
bortésztában

Lazacos-kaviáros
kanapék
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: