2017. április 28.
Valéria napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

A mézzel készülő süteményeket képzeletünk jobbára a karácsonyi édességek körébe sorolja, ez a különlegesen finom és sokág elálló mézes szelet azonban megérdemli a kivételezést. Télen-nyáron, bármilyen alkalomra vagy anélkül − biztos siker!


Fotó: Hemző Károly

Mézes-krémes
szelet

Hozzávalók 70 háromszöghöz vagy kis kockához:

  • A tésztához:
  • 120 g méz
  • 100 g vaj/margarin
  • 1/2 dl tej
  • 2 tojás
  • 160 g kristálycukor
  • 1/2 citrom leve
  • 600 g finomliszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • A krémhez és a mázhoz:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 200 g porcukor
  • 200 g vaj/margarin
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 dl citromlé
  • 1/2 dl rum
  • 200 g málna- vagy ribizlilekvár
  • 200 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.

2. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük (egyelőre ragacsos lesz, nem baj!), tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe (vagy 10 percre a mélyhűtőbe).

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk (A), lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle (B). Liszttel beszórt, két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével (kb. 25x35 cm) legyen azonos. A „túlnyújtott" szegélyeket szabályosan körbevágjuk (C), a tésztalapokat egymás után, sütőpapírostul behúzzuk a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig, szép világosra sütjük, majd óvatosan, papírostul kihúzzuk a tepsiből (törékeny!), és megsütjük a többi 3 lapot is.

4. A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk (a teljes mennyiségből elvett) 1 ek. porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. A pudinghoz keverjük a citromlét és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.

5. A lekvárt felforrósítjuk, ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük. A legszebb lapot félretesszük. Az első-alsó lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal (D), kissé lenyomkodjuk.

6. Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkadni hagyjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, folyósra-simára keverjük az olajjal, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük (E), hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen „érleljük-puhítjuk".

7. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt, hosszú pengéjű késsel 5x5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején (F), és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal valószínűleg elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fóliába-dobozba zárva nagyon sokáig friss marad!

Tippek:

– A mézeslapokat akár 2-3 héttel előbb is, szép ráérősen, kényelmesen megsüthetjük. Száraz, hűvös helyen, tálcára-tepsire fektetve (hogy el ne törjenek), alufóliába csomagolva tároljuk.
– Ha kevés az időnk, készíthetjük 2 csomag 4 lapos mézesből is: 2-2 lapot szorosan egymás mellé illesztünk, és a fenti hozzávalókkal és módon megtöltjük, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Kávé, capuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

120 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 25 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 25 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Lajos Mari
2016. 08. 03. 12:24
Válasz Ardelean Piroska részére: Köszönöm szépen, családomnak is ez a egyik kedvenc süteménye! Üdvözlettel: LM
Ardelean Piroska
2016. 07. 04. 17:26
Tegnap kipróbáltam, és azt kell mondjam csodálatos recept!

Hasonló receptek


Almás-narancsos
céklasaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Narancsos
Pavlova-torta

Sajtkrémes
mártogató

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtos-sonkás
papucs

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Sonkás és
sajtos roló

Ráksaláta
narancskehelyben

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Gyümölcsös
kacsamellsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: