2018. december 11.
Árpád napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Az arab-mór hódítások, a több évszázados együttélés, valamint a két
kultúra összefonódásának köszönhetően a sziciliaiak nemcsak a fagylaltkészítés,
hanem a keleti csemegék, a sok aszalt gyümölccsel illatozó édességek-
desszertek készítésének művészetét is elsajátították. Ez a bomba, kis változtatással, parféként is kedvelt.


Fotó: Hemző Károly

Szicíliai
túróbomba
Eredeti neve: Cassata siciliana

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A piskótatésztához:
  • 80 g finomliszt
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1/2 kk. sütőpor
  • 50 g hámozott, darált mandula
  • 4 tojás
  • 100 g finomított kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 120 g cukrozott gyümölcskeverék
  • 60 g cukrozott ananász
  • 80 g hámozott, natúr pisztácia
  • 180 g étcsokoládé
  • 4 ek. mandula- vagy cseresznyelikőr (amaretto vagy maraschino)
  • 1 narancs
  • 200 g kristálycukor
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 750 g ricotta vagy krémtehéntúró
  • 2,5+2,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 10-12 szem zöld és piros kandírozott cseresznye
A
B
C
D
E

1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A piskótatortához a lisztet, étkezési keményítőt, sütőport és a mandulát összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd az apránként hozzáadott kristálycukorral és vaníliás cukorral tömör-fényes habbá verjük. Egyenként beleforgatjuk a tojások sárgáját és a lisztkeveréket, aztán a tortaformába simítjuk, és középső bordamagasságon 25 percig sütjük. 15 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A krémhez a cukrozott gyümölcsöket, a pisztáciát és a csokoládét felaprózzuk, a gyümölcsöket meglocsoljuk a likőrrel. Mindegyikből félreteszünk 2-2 evőkanállal a díszítéshez.

3. A narancsot alaposan megmossuk, sárga héját kisujjnyi darabokban lehántjuk, levét kinyomjuk, lábaskába szűrjük. Hozzáadjuk a cukrot, 1 dl vizet, valamint a narancshéjat, és szelíd tűzön 5 percig forraljuk (a narancshéjat eltávolítjuk). A zselatinlapokat beáztatjuk 1 liter hideg vízbe, aztán kinyomkodjuk, a narancsszirupban elkeverve felolvasztjuk, majd 1-2 kanál túróval lazítjuk, és a túró egészéhez adjuk. Lazán belekeverjük a gyümölcsöket (A), a pisztáciát és a csokoládét, 10 percre betesszük a hűtőbe.

4. Közben egy 26 cm átmérőjű, 3-3,5 liter űrtartalmú tálat kibélelünk folpackkal úgy, hogy szélei túllógjanak a tál peremén. A piskótatortát két lapra vágjuk, az egyiket elnyolcadoljuk (B), és hegyükkel befelé a tál oldalára fektetjük-nyomkodjuk a tésztagerezdeket (C).

5. 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, több részletben a túrókrémhez adjuk, és a tálba simítjuk. Tetejére helyezzük, kissé rá is nyomkodjuk a másik piskótalapot, visszahajtjuk rá a fóliaszéleket, és 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

6. Tálalás előtt lapos tálra borítjuk a bombát, lehántjuk róla a fóliát (D). A maradék 2,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és bevonjuk vele a bombát (E). Sűrűn megszórjuk a félbevágott cseresznyeszemekkel és a félretett finomságokkal, fogyasztásig hidegen tartjuk.

Tippek:

Jobban tapad a díszítés a bomba felületén, ha a tejszínhabot csak „rákócosítjuk”, de nem simítjuk el teljesen.

Italajánlat:

Desszertbor, félédes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

410 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Zöldséges rétes

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Narancsos
Pavlova-torta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Fasírtmuffin

Spenótos
omlett-tekercs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: