2017. április 27.
Zita napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek


Fotó: Elendel

Tepertős csiga

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 500 g finomliszt
  • 1+2 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 kk. kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • só, bors
  • 50 g kacsa-/libazsír vagy vaj/margarin + a tepsihez
  • 300 g sertéstepertő

1. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük az 1 dl meglangyosított tejben simára kevert élesztőt és cukrot, majd a környezetéből hozzákeverünk egy kevés lisztet (azaz kovászt készítünk), letakarjuk és felfuttatjuk (10-15 perc).

2. A maradék 2 dl langyos tejben elkeverjük a tojássárgákat, 1 csapott ek. sót és a zsiradékot, a liszthez adjuk, és fényesre-hólyagosra kidagasztjuk. Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (25-30 perc).

3. A tepertőt megdaráljuk, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Zsiradékkal kikenünk egy kb. 25x35 cm-es, 6-8 cm mély tepsit. A tésztát lisztezett deszkán nagyobb téglalapra nyújtjuk-huzogatjuk, megkenjük a tepertőkrémmel, és csigaszerűen feltekerjük. 3-4 cm-es darabokra vágjuk, vágott felükre fordítva szorosan-szabályosan a tepsibe sorakoztatjuk, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg csaknem kitöltik a tepsit (20 perc).

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!), és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük a csigákat (55-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálra vagy tálalásra alkalmas deszkára rendezve kínáljuk.

Tippek:

Ha a tepertőkrém nehezen kenhető, érdemes kissé meglangyosítani.

Italajánlat:

Száraz vagy félszáraz pezsgő, bor, illetve sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

238 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Pisztáciás
tepertős pogácsa

Spenótos papucs

Káposztás táska

Gombás táska

Sajtos-sonkás
papucs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tökmagos-
sajtos stangli

Sajtkrémes falatkák

Zöldborsós-
sonkás muffin

Spenótos-
tojásos rétes

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: