2018. október 18.
Lukács napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek


Fotó: Elendel

Tepertős csiga

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 500 g finomliszt
  • 1+2 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 kk. kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • só, bors
  • 50 g kacsa-/libazsír vagy vaj/margarin + a tepsihez
  • 300 g sertéstepertő

1. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük az 1 dl meglangyosított tejben simára kevert élesztőt és cukrot, majd a környezetéből hozzákeverünk egy kevés lisztet (azaz kovászt készítünk), letakarjuk és felfuttatjuk (10-15 perc).

2. A maradék 2 dl langyos tejben elkeverjük a tojássárgákat, 1 csapott ek. sót és a zsiradékot, a liszthez adjuk, és fényesre-hólyagosra kidagasztjuk. Letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (25-30 perc).

3. A tepertőt megdaráljuk, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Zsiradékkal kikenünk egy kb. 25x35 cm-es, 6-8 cm mély tepsit. A tésztát lisztezett deszkán nagyobb téglalapra nyújtjuk-huzogatjuk, megkenjük a tepertőkrémmel, és csigaszerűen feltekerjük. 3-4 cm-es darabokra vágjuk, vágott felükre fordítva szorosan-szabályosan a tepsibe sorakoztatjuk, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg csaknem kitöltik a tepsit (20 perc).

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!), és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük a csigákat (55-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálra vagy tálalásra alkalmas deszkára rendezve kínáljuk.

Tippek:

Ha a tepertőkrém nehezen kenhető, érdemes kissé meglangyosítani.

Italajánlat:

Száraz vagy félszáraz pezsgő, bor, illetve sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

238 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás táska
és stangli

Káposztás táska

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Gombás táska

Fasírtmuffin

Spenótos papucs

Zöldborsós-
sonkás muffin

Spenótos-
tojásos rétes

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Sonkás és
sajtos roló

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: