2017. március 24.
Gábor napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Kolbászos karajszelet
lencsepürével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g lencse
  • 1 kisebb+1 nagy fej hagyma
  • 2+6 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 4 vastag szelet kicsontozott karaj (150-180 g/db)
  • 100 g füstölt, paprikás kolbász
  • finomliszt a szóráshoz
  • 4 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 200 g főzni való burgonya
  • diónyi vaj/margarin
  • 1/2 dl tejszín
  • 40 g reszelt parmezán sajt
  • 1 kk. mustár
  • 2 ek. tejföl
  • 1 szál petrezselyem
A
B
C
D
E

1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, felöntjük 1,5 liter hideg vízzel, 6-8 órán/egy éjszakán át áztatjuk-puhítjuk. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk. Az áztatólében feltesszük főni a lencsét, hozzáadjuk a babérlevelet, 2 gerezd fokhagymát és a kisebb fej hagymát egészben. Félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük (csak a főzés utolsó harmadában sózzuk!).

2. Közben a hússzeleteket leöblítjük, felitatjuk róluk a vizet, hosszabbik-kerekebb oldalukat zsebszerűen, mélyen bevágjuk, belsejüket bedörzsöljük sóval. A kolbászt meleg vízzel leöblítjük, lehúzzuk a héját, vékonyan felkarikázzuk, arányosan elosztva a húsba metszett zsebekbe fektetjük (A), a nyílásokat fogvájóval betűzzük (B).

3. A nagyobb fej hagymát felkarikázzuk, a maradék 6 gerezd fokhagymát tenyérrel/széles késpengével kissé szétlapítjuk. A hússzeletek mindkét olalát meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. Felhevítjük az olajat, élénk tűzön megkapatjuk benne a hússzeletek mindkét oldalát (C). Melléjük dobjuk a hagymát és a fokhagymát, felöntjük a borral, mérsékelt tűzön, fedő alatt az egészet puhára pároljuk (25-30 perc) − a szeleteket többször megforgatjuk a pecsenyelében.

4. Közben a körethez a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük (20 perc). A lencsét leszűrjük, a vele főtt hagymával és fokhagymával együtt tálba csúsztatjuk, hozzáadunk 1 merőkanál főzőlét, és botmixerrel péppé turmixoljuk.

5. A tejszínt felforrósítjuk. A burgonyát szintén leszűrjük, azonnal megtörjük, habosra keverjük a vajjal/margarinnal és a tejszínnel. Hozzákeverjük a lencsepépet (D), a reszelt parmezán sajtot, a mustárt és a tejfölt, végül ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, melegen tartjuk.

6. Tálaláskor kihuzigáljuk a fogvájókat a hússzeletekből, kissé rézsútosan félbevágjuk, bevonjuk a pecsenyelével, mellészedjük a „sűrűjét”, azaz a benne párolt hagymát és fokhagymát, petrezselyembóbitákkal díszítjük. A lencsepürét csillagcsőrös habzsákba szedjük (E), „fonatokat” nyomunk belőle 4 lapostányérra, és máris tálaljuk (a húst majd ki-ki mellészedi a maga tányérjára).

Tippek:

Készíthetjük 1 kis doboz (400 g) leöblített, felforrósított, majd áttört lencséből és 1 tasak 2 adagos (60 g) burgonyapüré-pehelyből is.

Változatok:

− Hagyományos lencse helyett használhatunk vöröslencsét is, ezt nem szükséges beáztatni, de kevés lével, fedő alatt pároljuk meg, mert pillanatok alatt szétfő, pépes lesz, tehát nincs módunk leszűrni!
− Lencsepüré helyett kínálhatunk hozzá almás párolt káposztát, sült almát is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

820 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Lencse-krumpli
saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Illatos hússal
töltött cukkini

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Tatárbifsztek

Tökmagos-
sajtos stangli

Húsos
lilahagymatorta

Szerencsegomba
tojásból

Ráksaláta
narancskehelyben

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: