2017. február 22.
Gerzson napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Az igazi tatárbifsztek lóhúsból készül, ami kézenfekvőnek tetszik,
ha elfogadjuk, hogy az étel valóban a harcias, lovon nyargalászó tatárok
étke volt. Manapság jobbára marhahúsból, annak is a legnemesebbjéből,
azaz bélszínből (esetleg hátszínből) készítjük. Előételként vagy hidegbüfé
részeként, tésztafészekbe töltve italkorcsolyaként kínáljuk. 


Fotó: Hemző Károly

Tatárbifsztek

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 közepes fej hagyma
  • 100 g ecetes uborka
  • 50 g kapribogyó
  • 4 olajos ringli
  • 400 g bélszín
  • 4 kk. mustár
  • 2 kk. pirospaprika
  • 4 tojássárgája
  • 4-8 ek. olaj vagy lágy vaj
  • só, bors
A
B
C
D
E

1. A hagymát meghámozzuk, aprítógéppel finom péppé zúzzuk (A) vagy megreszeljük. Az uborkát, a kapribogyót és a ringlit lecsepegtetjük. Az uborkát pici kockákra vágjuk (B), a kapribogyót finomra felaprózzuk, a ringlit villával megtörjük.

2. A bélszínt leöblítjük, szárazra töröljük, ezüstös hártyáját és a faggyúmaradványokat gondosan eltávolítjuk. Előbb vékony szeletekre, majd apró kockákra vágjuk, és ringókéssel vagy széles pengéjű, éles késsel finom-darabosra vagdaljuk (C). Pépesíthetjük úgy is, hogy a húsdaraló nagyobb lyukú tárcsabetétjét használva megdaráljuk, vagy aprítógépben péppé pörgetjük, noha a kézi vagdalás az igazi, mert egy kicsit darabosnak kell maradnia!

3. A húsmasszát 4 egyenlő részre osztjuk, késpengével kerekre, amolyan magasabb bifsztek alakúra formázzuk, és 4 tányérra emeljük, hogy ki-ki a maga kedve szerint készíthesse el. Kanálháttal mélyedést készítünk a közepükbe, és belecsúsztatunk 1-1 tojássárgáját.

4. A húscipók köré halmozzuk a hagymát, az uborkát, a kapribogyót, a ringlit, a mustárt és a pirospaprikát. Kezünk ügyébe készítjük a sót (vigyázat, sok a sós hozzávaló!), a borsdarálót és az olajat/lágy vajat, majd két villával türelmesen-alaposan, egyéni ízlés szerinti mennyiségben összedolgozzuk a hozzávalókat. Vajgöndörkék, pirítós kíséretében azonnal tálaljuk.

Ha italkorcsolyának szánjuk, leveles tésztából sütött fészkekbe/kosárkákba vagy félbevágott kemény tojások üregébe is tölthetjük a húsmasszát.

8 darab tésztafészekhez:
400 g mélyhűtött leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyunk felengedni. Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, és egy 6 cm átmérőjű, cakkos pogácsaszaggatóval 16 korongot szúrunk ki belőle. 8 korongot megfordítunk (hogy majd a teljesen sima lapja találkozzon az „ikertestvérével”), vékonyan megkenjük felvert tojással. A másik 8 korongot kiszúrjuk egy 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (D) és a tésztagyűrűket a teli korongok tetejére illesztjük. Tetejüket megkenjük tojással (E), sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket (a kalapkákat szintén a tepsibe tesszük), és 200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a „fészkek” szép magasra nőnek, és tetejük megpirul (20-25 perc). Ha az alsó korong nagyon „kilevelesedne”, azaz csaknem kitöltené az üreget, szelíden behorpasztjuk az ujjunkkal. Hagyjuk kihűlni, és megtöltjük a tatárbifsztekkel.

Tippek:

A felsorolt hozzávalókon kívül tetszés szerint ízesíthetjük finomra vágott, friss zöldfűszerekkel, curryvel, szója- vagy Worcester-szósszal, brandyvel, almapálinkával, közönséges olaj helyett pedig használhatunk olíva- vagy szezámolajat is. Egy kevés citromlét se sajnáljunk tőle, ugyanis a nyers vörös húsokban sok a vas, amely azonban csak C-vitamin jelenlétében képes felszívódni.

Italajánlat:

Száraz, testes vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

283 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Burgundiai
rokfortos körte

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Fasírtmuffin

Húsos
lilahagymatorta

Tésztában sült
vagdalt

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Lazacos csillag

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Erdeigomba-
torta

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: