2017. november 23.
Kelemen napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A burgundi néven emlegetett fogások általában testes, száraz vörösborral párolt, elsősorban marhahúsból készített ételeket jelentenek. Az azonban korántsem mindegy, hogy milyen bort használunk. Régi bölcsesség, hogy amelyik bor nem érdemes arra, hogy megigyuk, főzésre sem alkalmas – viszont pompás ecet válhat belőle...


Fotó: Hemző Károly

Burgundi
marhapecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g sárgarépa
  • 200 g zellergumó
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 80 g füstölt, húsos szalonna vagy bacon
  • 1 szál rozmaring
  • 6-8 szál friss vagy 1 kk. szárított  kakukkfű
  • 1 kg marha-fehérpecsenye
  • só, bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 4 dl száraz, testes vörösbor (pl. nagyburgundi)
  • 1 marhahúsleves-kocka
  • 2 szem szegfűszeg
  • 1 babérlevél

1. A zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, felaprózzuk. A szalonnát vékony csíkokra szeljük. A zöldfűszereket leöblítjük, néhány levélke kivételével finomra vágjuk.

2. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, gömbölyűbb felét 4-5 párhuzamos vonalban mélyen bemetsszük, a „vágatokba” fektetjük-nyomkodjuk a szalonnát. Néhány hurkolással szorosan, sonkaszerűen megkötözzük a kissé kinyílt húst, bedörzsöljük sóval és borssal.

3. Mélyebb, fém fülű lábasban felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a húst. Mellédobjuk a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a paradicsompürét, a bort, az elmorzsolt leveskockát, a szegfűszeget, a babérlevelet és a zöldfűszereket. Felforraljuk, lefedjük, majd 180 °C-os sütőben, olykor megforgatva vajpuhára pároljuk (kb. 2 óra).

4. A húst vágólapra emeljük (a zsineget eltávolítjuk), felszeleteljük. A párolt zöldséget-mártást ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. Szűrőlapáttal kiemelve nagyobb tálra terítjük, tetejére rendezzük a hússzeleteket, és a félretett zöldfűszerekkel díszítve kínáljuk. A leszűrt és zsírtalanított pecsenyelét külön tálkában kínáljuk. Tejszínes, szerecsendióval illatosított burgonyapüré vagy polenta illik hozzá.

Tippek:

A polenta úgy készül, hogy 1 liter vizet vagy tejet felforralunk 1 kk. sóval, ízlés szerint őrölt borssal és szerecsendióval. Beleszórunk 250 g kukoricadarát, folyamatosan keverve addig főzzük, amíg éppen csak besűrűsödik, aztán lehúzzuk a tűzről, elkeverünk benne 2 ek. (classico) olívaolajat vagy 20 g vajat/margarint, és fedő alatt 15 percig pihentetjük-puffasztjuk. 

Italajánlat:

Száraz vörösbor (amellyel az ételt készítettük)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

468 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Burgundiai
rokfortos körte

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ráksaláta
narancskehelyben

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Körtés-diós
zellersaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótos papucs

Ringlis
töltött tojás

Húsos
lilahagymatorta

Tonhalas
krumplisaláta

Orosz
csirkehússaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: