2017. augusztus 19.
Huba napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 karcsú póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 g barna sampinyon gomba
  • 50 g erdei gomba (vargánya, tinóru,róka-)
  • 4 közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek. olaj
  • só, bors
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 kk. citromlé
  • 20+40 g vaj/margarin
  • 1 karcsú bagett (kb. 300 g)

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A póréhagyma fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. A kétféle (vagy 400 g sampinyon) gombát és a paradicsomokat nem túl vékonyan felszeleteljük. A petrezselymet finomra vágjuk, 1/2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.

2. A póréhagymát a felforrósított olajba csúsztatjuk, mérsékelt tűzön, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a gombát, az áttört fokhagymát, meghintjük egy kevés sóval, frissen őrölt borssal és chiliporral, majd élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a petrezselyemet és 20 g felaprózott vajat/margarint, lazán összekeverjük, fedő alatt melegen tartjuk.

3. A bagettet 12 rézsútos szeletre vágjuk, egyik oldalukat grillsütőben megpirítjuk. Másik oldalukat megkenjük a maradék 40 g vajjal/margarinnal, és világossárgára sütjük. Arányosan elosztva befedjük őket a paradicsomkarikákkal, tetejükre halmozzuk a pirított gombát, meghintjük a félretett petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Pompás italkorcsolya!

Tippek:

Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a kész piritósokat tálalás előtt megszórjuk reszelt mozzarellával vagy egyéb (aromás) sajttal, és néhány percre betesszük a forró sütőbe.

Érdekességek:

A bruschetta (ejtsd: bruszketta), azaz „pirított kenyérke” világszerte ismert olasz specialitás. Alapja a kissé szikkadt, vastag-ropogós héjú házikenyér, amelyet szárazon, illetve olívaolajjal megkenve a kemencében vagy grillen-roston megpirítanak (ez a klasszikus, toszkán alaprecept), illetve az egyes régiókra jellemző, legváltozatosabb rakományokkal gazdagítanak, de az illatos-aromás olívaolaj sosem maradhat el. Aperitif mellé (amíg az ember a főételre vár), vagy két étkezés közötti „uzsonnaként”, némi bor kíséretében, italkorcsolyaként fogyasztják.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

383 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Spenótos papucs

Spenótos-
tojásos rétes

Tramezzini mortadellával
és paradicsommal

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtos-sonkás
papucs

Ligúr spenótos
melegszendvics

Sajtkrémes falatkák

Fasírtmuffin

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Túrós zöldségtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: