2018. április 19.
Emma napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 karcsú póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 g barna sampinyon gomba
  • 50 g erdei gomba (vargánya, tinóru,róka-)
  • 4 közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek. olaj
  • só, bors
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 kk. citromlé
  • 20+40 g vaj/margarin
  • 1 karcsú bagett (kb. 300 g)

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A póréhagyma fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. A kétféle (vagy 400 g sampinyon) gombát és a paradicsomokat nem túl vékonyan felszeleteljük. A petrezselymet finomra vágjuk, 1/2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.

2. A póréhagymát a felforrósított olajba csúsztatjuk, mérsékelt tűzön, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a gombát, az áttört fokhagymát, meghintjük egy kevés sóval, frissen őrölt borssal és chiliporral, majd élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a petrezselyemet és 20 g felaprózott vajat/margarint, lazán összekeverjük, fedő alatt melegen tartjuk.

3. A bagettet 12 rézsútos szeletre vágjuk, egyik oldalukat grillsütőben megpirítjuk. Másik oldalukat megkenjük a maradék 40 g vajjal/margarinnal, és világossárgára sütjük. Arányosan elosztva befedjük őket a paradicsomkarikákkal, tetejükre halmozzuk a pirított gombát, meghintjük a félretett petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Pompás italkorcsolya!

Tippek:

Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, a kész piritósokat tálalás előtt megszórjuk reszelt mozzarellával vagy egyéb (aromás) sajttal, és néhány percre betesszük a forró sütőbe.

Érdekességek:

A bruschetta (ejtsd: bruszketta), azaz „pirított kenyérke” világszerte ismert olasz specialitás. Alapja a kissé szikkadt, vastag-ropogós héjú házikenyér, amelyet szárazon, illetve olívaolajjal megkenve a kemencében vagy grillen-roston megpirítanak (ez a klasszikus, toszkán alaprecept), illetve az egyes régiókra jellemző, legváltozatosabb rakományokkal gazdagítanak, de az illatos-aromás olívaolaj sosem maradhat el. Aperitif mellé (amíg az ember a főételre vár), vagy két étkezés közötti „uzsonnaként”, némi bor kíséretében, italkorcsolyaként fogyasztják.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

383 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sajtkrémes falatkák

Zöldséges rétes

Spenótos papucs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Túrós zöldségtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: