2017. november 25.
Katalin napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták


Fotó: Elendel

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g apró szemű krumpli
  • só, bors
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 2 ek. citromlé
  • 5 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 250 g főtt, füstölt (paraszt-) sonka egyben
  • 100 g apró ecetes csemegeuborka
  • 2,5 dl (2 pohár) natúr joghurt
  • 1 kk. mustár
  • 1/2 kk. porcukor
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A krumplit megmossuk, héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük (15 perc). Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk.

2. A lilahagymákat megtisztítjuk, karcsú gerezdekre szeljük, lazán összekeverjük 1/2 kk. sóval, a citromlével és az olívaolajjal. A sonkát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Az uborkákat kiemeljük a levükből, nem túl vékonyan felkarikázzuk vagy kisebb kockákra aprózzuk, és a sonkával együtt a hagymához adjuk.

3. A krumplikat (tojásszeletelővel) vékonyan-egyenletesen felkarikázzuk, de nem bontjuk szét, csak kissé elcsúsztatva egymáson lapos tálra csinosítjuk. Szűrőkanállal kiemeljük a pácléből a hagymás-sonkás-uborkás keveréket, a krumpli tetejére terítjük, végül az egészet megöntözzük a páclével. Lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át érleljük (eközben szinte teljesen magába szívja a páclét).

4. Az öntethez összedolgozzuk a joghurtot, a mustárt, a porcukrot, ízlés szerint sót és néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot, csinos tálkába szedjük. A salátástálat petrezselyemlevelekkel díszítjük, de a szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze. Az öntettel aztán ki-ki ízlése szerint meglocsolja a saját adagját.

Változatok:

Készíthetjük tartármártással is:
200 g majonézt elkeverünk 2-2,5 dl tejföllel/joghurttal, kevés fehérborral, esetleg tejszínnel, valamint a fenti hozzávalókkal, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 1 óra érlelési idő

Energiatartalom:

315 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Uborkás-sonkás
rizssaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Karalábé-retek-
rucola saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Gazdag
tavaszi saláta

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: