2017. november 25.
Katalin napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Babos gulyásleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g nagy szemű fehérbab
  • 1 közepes+1 kis fej hagyma
  • 1+2 gerezd fokhagyma
  • 250 g marhalábszár
  • 2 ek. olaj
  • körömnyi csípős paprika
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1/2 kk. őrölt köménymag
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 kisebb petrezselyemgyökér
  • 200 g burgonya
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 3-4 szál petrezselyem

1.   A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, a közepes fej hagymát finomra vágjuk. A húst leöblítjük, 3x3 cm-es kockákra vágjuk, a felforrósított olajra dobjuk, élénk tűzön fehéredésig pirítjuk (3-4 perc). Hozzáadjuk a felaprózott hagymát, 1 gerezd áttört fokhagymát és a csípős paprikát, meghintjük a pirospaprikával, a köménymaggal és egy kevés sóval, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (kb. 1 óra).

2. Közben a babot leszűrjük, 1 liter friss vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a maradék kis fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát, félrebillentett fedő alatt puhára főzzük.

3. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a burgonyát meghámozzuk, a répákat rézsútos karikákra vagy kisebb-karcsúbb hasábokra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. Felöntjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük.

4. A bab főzőlevéből kiemeljük a hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet, majd a zöldséglevessel együtt a húshoz adjuk, jól összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel. Külön csészében tejfölt  kínálhatunk hozzá.

Tippek:

− Készíthetjük 1 kis doboz (töltőtömeg 200-250 g) főtt fehér babból is, amelyet felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatva alaposan leöblítünk, és a zöldséglevessel egyidejűleg adunk a húshoz (ez esetben a zöldséget 1,2-1,5 liter vízben főzzük meg).
− A pörköltből érdemes eleve többet készíteni, hiszen 250 g hús voltaképpen ugyanannyi idő alatt fő meg, mint 2,5 kg.

Változatok:

Marhahús helyett készíthetjük pulykafelsőcombból is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

225 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Borscs –
orosz céklaleves

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Babos-húsos
paradicsomleves

Húsos-zöldséges
szárazborsóleves

Sonkás-zöldséges
nyári bableves

Csirkeleves
tojáskocsonyával

Tavaszi
csirkeraguleves

Kacsaleves
tojácsillaggal

Húsos sütőtök-
brokkoli leves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: