2017. október 17.
Hedvig napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek


Fotó: Hemző Károly

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 200 g finomliszt
  • 1-1,5 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
  • 2 ek. olaj
  • Továbbá:
  • 400 g nem túl érett, hasáb formájú camembert sajt
  • 1 kis üveg áfonyadzsem (kb. 400 g)
  • 100 g áfonya (mélyhűtött)
  • őrölt fehér bors
  • 100 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 150 g zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • néhány szál petrezselyem

1. A palacsintához  elhabarjuk a tejben a tojásokat, a sóval együtt a liszthez adjuk, és simára keverjük. 1 dl szódavízzel vagy buborékos ásványvízzel lazítjuk, 30 percig pihentetjük. Hozzáadjuk az olajat, és 8 (személyenként 2)  palacsintát sütünk belőle.

2. Miközben a palacsintatészta pihen, a sajthasábokat 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk (24 szeletre van szükségünk). Az áfonyadzsemet lábaskába öntjük, felforrósítjuk, beleszórjuk az áfonyát, élénk tűzön összeforraljuk, 1-2 csipet őrölt fehér borssal illatosítjuk, melegen tartjuk.

3. A palacsintákat egyesével munkalapra terítjük, közepükre 3-3 szelet sajtot fektetünk, és batyuszerűen összehajtogatjuk, azaz először felhajtjuk a sajt tetejére a palacsinta felénk eső harmadát, aztán a két oldalát, végül a távolabb eső harmadát úgy, hogy szabályos négyszögformát kapjunk.

4. A lisztet, a kissé felvert tojásokat és a zsemlemorzsát 3 mélyebb tálkába tesszük, majd ebben a sorrendben, egyenként beleforgatjuk a palacsintákat, a felesleges zsemlemorzsát lerázzuk róluk.

5. Felforrósítunk kétujjnyi olajat, majd két részletben, úgy, hogy először a palacsinták hajtogatott fele kerüljön alulra, mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat, aztán tálra rendezzük, és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk. A forró áfonyamártást csinos tálkába szedve kínáljuk hozzá. Csak frissen jó!

Fontos:

A palacsintatésztába kevert olaj elegendő a sütéshez, csupán az első palacsinta sütése előtt kenjük ki a serpenyőt egy pici olajjal, a továbbiakhoz már szükségtelen – így kevésbé lesz „illatos” a lakás, és nem kevés kalóriát is megtakarítunk.

Változatok:

− Áfonya helyett feketeribizlivel vagy málnával is gazdagíthatjuk az áfonyamártást.
− Camembert helyett készíthetjük egyéb karakteres, de mindenképpen olvadékony sajttal; kínálhatunk hozzá fűszeres-testes vörösborban főtt körtét vagy almakompótot is.

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 30 perc pihentetési idő

Energiatartalom:

540 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás
palacsintabatyu

Almás-szőlős
sajtsaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Camembert
sajtfalatkák

Spárgamimóza
sajtmártással

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Bolognai
palacsintatekercs

Ráksaláta
narancskehelyben

Spenótos
palacsintatorta

Spárgás
tojáslepény

Zöldséges
sörpalacsinta

Erdeigomba-
torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: