2017. december 13.
Luca napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

A jóízű és szálkamentes olajos vagy paradicsomos halakat jobbára még azok is szeretik, akik amúgy nincsenek oda a halért. Ez a szépséges rakottas pompás vendégváró is lehet, mert nem csak finom és könnyű, de előre elkészíthető, így tálalás előtt csak a sütni kell.


Fotó: Hemző Károly

Tonhalas
rakott makaróni

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 doboz olajos tonhal (180 g/doboz)
  • 150 g pizza-mozzarella sajt egyben
  • diónyi vaj/margarin
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 doboz darabolt paradicsom (400 g/doboz)
  • 1 kk. pizzafűszer-keverék
  • 1 kk. kristálycukor
  • só, bors
  • 1/2 dl tejszín
  • 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 400 g makaróni

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A tonhalat kiemeljük az olajból, kisebb darabokra tördeljük (az olajat megtartjuk). A sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. Kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű, mélyebb sütőedényt. Felteszünk forrni 4 liter vizet.

2. Mély serpenyőben/wokban felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paradicsomot levével együtt, a fűszerkeveréket, a cukrot, ízlés szerint sót és borsot. Mérsékelt tűzön, fedetlenül 10-12 percig főzzük-sűrítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt, és további 1-2 percig forraljuk.

3. A forrásban lévő vízhez adunk 1 ek. sót, fagyos állapotban beledobjuk a zöldborsót, 2 perc múlva szűrőkanállal kiemeljük. Kifőzzük a vízben a makarónit, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, aztán visszacsúsztatjuk a főzőedénybe, és lazán összekeverjük a tonhal félretett olajával. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. 2-3 nagy evőkanál paradicsommártást simítunk a sütőedény aljára, beterítjük a makaróni felével, megszórjuk a tonhaldarabkákkal és a zöldborsóval, majd a paradicsommártás fele, a maradék makaróni és paradicsommártás következik. Tetejét vastagon beszórjuk a sajttal, és 20-25 percig sütjük.

5. Tálalás előtt 5-8 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), tetejét néhány petrezselyemlevéllel és paradicsomgerezddel díszítjük, a sütőtálban kínáljuk. Frissen az igazi, de melegítve is finom!

Fontos:

Ha cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le az ételt, és a hűtőszekrényben tartottuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a hőmérséklet-különbségtől a tál könnyen elpattanhat! Ez esetben 15-20 perccel hosszabb a sütési idő!

Tippek:

Nyáridőben készíthetjük (1 kg) friss paradicsomból is: meghámozzuk, magjait és levét eltávolítjuk, húsát felaprózzuk, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

570 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Citromos halkrém

Kagylós spagetti
nápolyi módra

Spenótos-
lazacos gnocchi

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Halfilé
mandulás morzsában

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Avokádós
tonhalsaláta

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Tésztával töltött
padlizsán

Tonhalas-tojásos
krumplisaláta

Fokhagymás-csípős
metélt garnélával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: