2018. július 17.
Endre, Elek napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

A tudomány szerint télidőben, amikor kevés a napfény, több édességet kíván
a szervezetünk, hogy kellő szinten tartsa „boldogságérzetünket”. Ez itt
egy pompás „gyógyhatású készítmény”, kivált farsangi vigasságok idejére...


Fotó: Hemző Károly

Mazsolás-csokoládés
velencei fánk
Eredeti neve: Bignole al cioccolato

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 50 g puha mazsola
  • 1/2 dl rum vagy narancslikőr (pl. triple sec)
  • 50 g étcsokoládé
  • 2,5 dl víz
  • 80 g vaj/margarin
  • 1 csipet só
  • 150 g finomliszt
  • 3 tojás
  • olaj a sütéshez (kb. 1,5 liter)
  • a szóráshoz vaníliás porcukor vagy finomított kristálycukor

1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük és beáztatjuk a rumba/narancslikőrbe. A csokoládét burgonyahámozóval apró darabokra vágjuk-forgácsoljuk.

2. Felforraljuk a vizet a vajjal/margarinnal és a sóval, egyszerre beleszórjuk a lisztet, és élénk tűzön addig keverjük-főzzük, amíg a massza egy gombócban elválik az edény falától, alján pedig fehér hártya képződik és sercegő hangot hallat, azaz képviselőfánk, más néven égetett tésztát készítünk (1 perc).

3. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal azonnal beledolgozunk 1 tojást, majd lapostányérra simítva hagyjuk kihűlni. Ezután keverőtálba tesszük a masszát, és a robotgép dagasztóspiráljával egyenként-alaposan beledolgozzuk a maradék 2 tojást. A rummal együtt lazán belekeverjük a mazsolát, végül a csokoládét.

4. Két kiskanállal diónyi adagokat szaggatunk ki a tésztából, és két-háromujjnyi forró, de nem túlhevített olajban, mérsékelt tűzön, 12-15 darabonként kisütjük. Papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat, és még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral vagy finomított kristálycukorba forgatjuk. Mint az olajban sült tészták-fánkok általában, igazán csak frissen finom!

Fontos:

– A túlforrósított olajban a fánkocskák könnyen megégnek, míg a belsejük nyers marad!
– Az olaj hőfoka akkor megfelelő, ha egy csipet sót/nyers tésztát beledobva, illetve fakanálnyelet belemerítve apró légbuborékokat vet.
– A rum nemcsak azért fontos adalék, mert finom aromát kölcsönöz a tésztának, de azért is, mert alkoholtartalmánál fogva sülés közben hirtelen-jócskán felfújja, így a fánkok egyenletesen úszni-lebegni tudnak a zsiradék tetején, pórusaik pedig gyorsan bezáródnak (tehát kevésbé szívják meg magukat olajjal!). Gyereknek is nyugodtan adhatjuk, hiszen sülés közben az alkohol elillan!

Italajánlat:

Félédes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

52 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Túrós zöldségtorta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: