2018. december 18.
Auguszta napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Toszkán olívás
lapos kenyér

Hozzávalók kb. 35 szelethez:

  • 500 g finomliszt
  • 1 ek. só
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 4+1+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 ág rozmaring (20-25 cm-es)
  • 50 g paprikával töltött olívabogyó
  • 80 g zöld és fekete olívabogyó vegyesen

1. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, és összekeverjük a sóval. 1 dl langyos, cukros vízben elkeverjük és felfuttajuk az élesztőt. 2-2,5 dl langyos vízzel és 4 ek. olívaolajjal együtt a liszthez adjuk, jól kidagasztjuk (inkább lágy, semmint kemény tésztára van szükségünk). Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.

2. A rozmaringágat leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, majd a töltött az olívabogyókkal együtt finomra vágjuk. 1 ek. olívaolajjal kikenjük a sütőbe való nagy tepsit.

3. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kissé ellapítjuk, tetejére szórjuk és belegyúrjuk az olívás keveréket. 45-50 cm hosszú és 15-20 cm széles, két végén elkeskenyedő, nyelv formájú lapra nyújtjuk, és átlósan a tepsibe fektetjük (sütés közben jócskán megnő!). Tíz ujjal erőteljesen, mélyen, sűrűn meglyuggatjuk a tetejét, és konyharuhával letakarva további 1/2 órán át kelesztjük.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Beteszünk az aljára egy meleg vízzel félig telt tepsit/konzervdobozt, hogy sülés közben ne száradjon ki a kenyér! A tészta tetejére szórjuk, kissé bele is nyomkodjuk a zöld és fekete olívabogyókat, meglocsoljuk a maradék 2 ek. olívaolajjal, és 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve azonnal megkenjük 3-4 ek. hideg vízzel, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalásra alkalmas vágódeszkára emeljük, keresztben 7-8 cm széles csíkokra, majd kétfalatnyi szeletkékre-háromszögekre vágjuk.

5. Pikáns-karakteres mártogatók-krémek pl. csípős paprikakrém és fokhagymás spenótkrém, fűszeresfetasajt-falatkák kíséretében kínálhatjuk. Ez utóbbi úgy készül, hogy 200 g levétől lecsepegetett feta sajtot apróra felkockázunk, hozzáadunk 100 g elnegyedelt koktélparadicsomot, 12-15 finomra vágott bazsalikomlevelet, majd meghintjük frissen őrölt borssal, 1/2 kk. szárított oreganóval/kakukkfűvel és 5-6 ek. (extra vergine) olívaolajjal.

Változatok:

A tésztát hosszú rúddá sodorjuk, és jól kiolajozott, 24-26 cm átmérőjű (középen lyukas) koszorú-/koronaformába fektetjük. Hagyjuk megkelni, majd megsütjük, és a formából rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

69 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Csicseriborsó-
mártogató

Túrós zöldségtorta

Paprikás-sajtos
cukkininyársak

Gombás-szalonnás-
paradicsomos pizza

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtos-sonkás
papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sajtkrémes
mártogató

Zöldséges rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: