2017. május 24.
Eszter napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Ez a recept a látványosan egyesíti a rendkívül változatos, voltaképpen
helytelenül csak távol-keletinek titulált konyha erényeit, hiszen minden vidéknek,
tájnak megvan a maga specialitása, csakis rá jellemző „konyhafilozófiája”.
Ezt a thai eredetű ételt a Himalája déli lejtőjén aratott, kissé füstös ízű-illatú
basmati rizs teszi különlegessé. Az erősen fűszeres, kissé csípős ízek harmonikusan
egészítik ki az édeskés zöldborsó és a savanykás ananásszal bolondított csirke
aromáját, amit a pikáns öntet még hangsúlyosabbá tesz. 


Fotó: Hemző Károly

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g csirkemellfilé
  • só, bors
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 közepes fej hagyma
  • 5 dl tyúkhúsleves (kockából)
  • 2+2 ek. kukoricacsíra-olaj
  • 200 g basmati vagy thai hosszú szemű rizs
  • 1 ek. curry
  • 1 nagy, piros húsú paprika
  • 100 g zöldborsó
  • 1 ek. rizsliszt
  • 1 chili- vagy 1/4 cseresznyepaprika
  • 2 közepes ananász
  • Az öntethez:
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. Worcester-szósz
  • 3 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
A
B
C
D
E
F

1. A csirkehúst leöblítjük, szárazra törölgetjük, a rostokra merőlegesen vagy kissé rézsútosan vékony csíkokra vágjuk. Tálkába tesszük, megszórjuk egy kevés sóval, borssal és a szójaszósszal, alaposan összekeverjük, lefedjük, fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. Közben a a tyúkhúslevest felforraljuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, és 2 ek. felforrósított olajban megfonnyasztjuk. Rádobjuk a rizst, 1-2 percig, „pattogásig” pirítjuk. Hozzáadunk 1 merőkanál forró levest, a curryport (A), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a maradék levessel, lefedjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig pároljuk.

3. A paprikát megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk, csumáját, ereit, magjait eltávolítjuk, és 2x2 cm-es kockákra-rombuszokra vágjuk. A zöldborsót leöblítjük, (ha mélyhűtött, 1 percre forró vízbe dobjuk), és lecsepegtetjük.

4. A csirkehúst megszórjuk a rizsliszttel, és két villa segítségével lazán, de alaposan összekeverjük (B). Nagyobb serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk a maradék 2 ek. olajat, rádobjuk a húst, és élénk tűzön, két favillával folyamatosan forgatva-keverve aranybarnára sütjük (C). Hozzáadjuk a zöldborsót és a csípős paprikát (D), majd további 2-3 percig erős tűzön keverjük-sütjük, végül hagyjuk kihűlni.

5. Kivesszük a rizst a sütőből, lapos tálra terítjük, hagyjuk kihűlni. Közben leöblítjük és szárazra töröljük az ananászokat, szárcsonkjukat eltávolítjuk, kettévágjuk őket. Héjuktól 1 cm távolságot tartva, rövid pengéjű késsel körbevágjuk a belsejüket, húsukat keresztben bemetsszük, és kiemeljük (E). Középső, fás torzsarészüket kivágjuk, 1 cm vastag szeletekre, majd kis kockákra aprózzuk (F).

6. Az öntethez mélyebb tálba szűrjük a citromlét, elkeverünk benne 1/4 kk. sót, ízlés szerint frissen őrölt borsot, a Worcester-szószt, az apránként hozzáadott olajat, végül az áttört fokhagymát. Lazán beleforgatjuk a rizst, a zöldborsós csirkehúst, a paprika- és az ananászkockákat, majd arányosan elosztva az ananászbölcsőkbe töltjük-púpozzuk. Tetejüket megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderzölddel. Hideg büfé részeként, elegáns előételként, könnyű főételként kínálhatjuk.

Megjegyzések:

Jó minőségű, többféle csípősségi fokozatú curryport, szójaszószt, chilit, friss korianderzöldet, és számtalan „izgalmas” fűszert elsősorban az ázsiai élelmiszerekre szakosodott üzletekben, de a nagyobb élelmiszer-áruházakban is vásárolhatunk. Érdemes gyakrabban, kisebb mennyiséget venni, mert tárolás közben veszítenek az aromájukból.

Italajánlat:

Zöld (jázmin) tea, illetve száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

493 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Körtés-currys
csirkesaláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Orosz
csirkehússaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Waldorf-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: