2017. október 17.
Hedvig napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül

Francia specialitás a borral és a karakteres kakukkfűvel ízesített hagymaleves, amelyhez sajttal pirított kenyér dukál – tálalhatjuk cseréptálkában sütve is,
ez esetben alulra kerül a kenyér, a leves tetejét megszórjuk némi reszelt sajttal,
és a sütőben 8-10 percig forrósítjuk. 


Fotó: Hemző Károly

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g vöröshagyma
  • 2-3 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű + a díszítéshez
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 2 erőleveskocka
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 ek. diógerezd
  • 250 g bagett
  • 100 g szeletelt gouda sajt
  • só, bors

1. A hagymát meghámozzuk, megmossuk, vékony karikákra gyaluljuk. A kakukkfüvet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük. 2 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, fedő alatt üvegesre fonnyasztjuk. Felöntjük a borral és 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, hozzáadjuk az ételízesítőt és a kakukkfüvet, fedő alatt, mérsékelt tűzön 18-20 perc alatt puhára főzzük.

2. Közben a diót durvára, a bagettet 8-12 nem túl vékony karikára, a sajtszeleteket 8-12 csíkra vágjuk. Kikenjük a maradék  2 ek. olajjal a sütőbe való zománcos tepsit, belerakosgatjuk a bagettkarikákat, és felhevített grillsütőben aranybarnára pirítjuk (2-3 perc).

3. Megfordítjuk a bagettkarikákat, tetejüket betakarjuk a méretükre összehajtogatott sajtcsíkokkal, megszórjuk a dióval, azután visszatesszük a grillsütőbe, és addig pirítjuk, amíg a sajt a tetejükre olvad, a dió pedig illatozni kezd.

4. A levest ízlés szerint utánasózzuk, kevés frissen őrölt borssal illatosítjuk, és erőleveses csészékbe vagy mélytányérokba szedve forrón tálaljuk. Mindegyik tetejére 1-2 bagettkarikát helyezünk, a többit lapostányérra rendezzük, és kakukkfűvel vagy egyéb zöldfűszerrel vidámítva kínáljuk.

Tippek:

A selymesebb ízvilágú gouda helyett készíthetjük ízlés szerinti füstölt sajtokkal vagy markánsabb zamatú kecskesajttal, illetve kék- vagy fehérpenészes sajtokkal (rokfort, gorgonzola, camembert, brie stb.) is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor (amellyel a leves készül)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc

Energiatartalom:

260 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tejszínben sült
újkrumpli

Diós-sajtos
saláta

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Tavaszi
zöld leves

Spárgás
tojáslepény

Zöldséges
krumplileves

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Francia
zöldséges lecsó

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Tonhalas
krumplisaláta

Francia hagymás-
sonkás pite
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: