2017. június 27.
László napja van

SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Sajtételek

Ízvilága kissé emlékeztet a nevezetes carbonara módra készített spagettiéhez, de
a pikáns sajttól, a csípős paprikától és a fokhagymától annál jóval karakteresebb –
a markáns ízek kedvelőinek ajánlom.


Fotó: Hemző Károly

Fokhagymás-
sajtos galuska

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 hosszú szelet bacon vagy szalonna
  • 2 ek. olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1/4 cseresznyepaprika
  • só, bors
  • 2 dl tejföl
  • 150 g érett brie vagy camembert sajt
  • 80 g reszelt, érlelt juhsajt
  • 2-3 bazsalikom- vagy petrezselyembóbita
  • A galuskához:
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 1/2 kk. só
  • 400 g finomliszt

1. 4 szelet szalonnát spirálszerűen az ujjunk köré tekerünk, nagyobb serpenyőben felforrósított olajban pirosra-ropogósra pirítjuk, majd papírkendőre terítjük. A zsiradékba dobjuk az áttört fokhagymát, mérsékelt tűzön éppen csak rózsaszínűre sütjük (ha megég, keserű lesz tőle az étel!). Azonnal felöntjük a tejszínnel, beledobjuk a cseresznyepaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, 1 percig forraljuk, végül hozzáadjuk a tejfölt, és éppen csak összeforrósítjuk.

2. A galuskához eldolgozzuk a tejben a tojásokat és a sót, majd összekeverjük a liszttel. Enyhén sós, forrásban lévő, bő vízbe szaggatjuk a masszát, és csak addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a víz színére. Szitakanállal kiszedjük vagy leszűrjük, alaposan lerázzuk róluk a vizet, és egyenesen a mártásba forgatjuk.

3. A brie/camembert sajtot apróra vágjuk vagy eltördeljük, és a juhsajt felével a galuskához keverjük. Mérsékelt tűzön (vagy a sütőben/mikróban) átforrósítjuk. Tetejére csinosítjuk a szalonna-göndörkéket, meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, és bazsalikom- vagy petrezselyembóbitával díszítve, a maradék reszelt sajt kíséretében azonnal tálaljuk. Friss leveles salátát kínálhatunk mellé. Melegítve is finom!

Tippek:

– Ha későbbi fogyasztásra szánjuk, tűzálló tálba terítjük, és tálalás előtt átforrósítjuk a sütőben.
– Kisebb mennyiségben hirtelen sült húsok köretként is kínálhatjuk.

Italajánlat:

Könnyű fehér-/vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

628 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Camembert
sajtfalatkák

Szőlős-szalonnás
sajtsaláta

Spenótos-mozzarellás
tésztasaláta

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Bécsi
krumplisaláta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Rokfortos-körtés
céklasaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Currys-zöldborsós
galuska

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Paradicsomos-
sajtos palacsinta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: