2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Csirke, sajt, tejszín − káprázatos trió! A baromfihús, kivált a csirke- és pulykamell gyakorta szerepel a könnyű húsételeket kedvelők étrendjében. Nagy erényük,
hogy szinte magukba szívják-ötvözik a legváltozatosabb, esetünkben a füstölt sajt
és a tejszín különösen kellemes zamatát. Egyszerű, gyors, elronthatatlan, egyszóval pompás vendégváró!


Fotó: Hemző Károly

Tejszínes
rakott csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagyobb csirkemellfilé (600 g)
  • só, őrölt fehér bors
  • 2 tojás
  • 100 g trappista sajt
  • 100 g füstölt sajt
  • 80 g finomliszt
  • 3 dl tejszín
  • 1 kis csokor snidling
  • A körethez:
  • 1/2 kg burgonya
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 1/2 zöld húsú paprika
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl tej
  • 20 g vaj/margarin
  • őrölt szerecsendió

1. A csirkemelleket leöblítjük, szárazra töröljük, vízszintesen vékonyabb szeletekre vágjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt fehér borssal. A tojásokat tálba ütjük, kissé felverjük. A kétféle sajtot megreszeljük, majd a liszthez hasonlóan nem túl mély tálba szórjuk.

2. A hússzeleteket előbb lisztbe, majd felvert tojásba, végül reszelt sajtba forgatjuk, és lerakjuk egy közepes méretű, négyszögletes sütőtálba. Megszórjuk a maradék sajttal, tetejére locsoljuk a tejszínt, és 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (55-60 perc).

3. Miközben sül a hús, elkészítjük a köretet: a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kisebb kockákra aprítjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A színes paprikákat apróra felkockázzuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez. Megfonnyasztjuk a felforrósított olajban a hagymát, rádobjuk a paprikakockákat, meghintjük egy kevés sóval és borssal, élénk tűzön 1 percig pirítjuk, lefedjük.

4. Felforrósítjuk a tejet a vajjal/margarinnal és 1 csipet szerecsendióval. A burgonyát leszűrjük, hozzáöntjük tejes keveréket, majd megtörjük és habosra keverjük (elektromos habverővel mindössze 1 perc, de nem több, mert elfolyósodik a burgonya!). Hozzáadjuk a hagyma-paprika keveréket, szükség szerint utánasózzuk, melegen tartjuk.

5. Kivesszük a húst sütőből, 5 percig pihentetjük. Közben a burgonyapüréből – két egymásba forgatott evőkanállal – nagyobb galuskákat formálunk-szaggatunk (vagy tálba púpozzuk), tetejét a félretett paprikával és snidlinggel díszítjük. Elronthatatlan!

Fontos:

Ennek az ételnek az elkészítéséhez a főzőtejszín kivételesen nem alkalmas, mert túlságosan vizessé, levesessé teszi a rakottast.

Italajánlat:

Könnyű félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

780 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 21 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 21 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Ráksaláta
narancskehelyben

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Camembert
sajtfalatkák

Spenótos
rakott krumpli

Orosz
csirkehússaláta

Tatárbifsztek

Almás-gombás
rakott krumpli

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Káposztás-
paradicsomos csirkecomb
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: