VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek
A jól formázható élesztős-omlós tésztából nem csupán bejglit
vagy zserbót süthetünk – sós változatából remek italkorcsolyákat is.
A tölteléktől függően más és más ízélményben lesz részünk.

Fotó: Hemző Károly
Káposztás csiga
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- A töltelékhez:
- 600 g fehér káposzta
- 1 ek. kristálycukor
- 4 ek. olaj
- só, bors
- 1 tojássárgája
- 1 ek. finomliszt
- A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 250 g fagyos vaj/margarin
- 1 csapott ek. só
- 1 dl tejföl
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 tojás a kenéshez
- 1 kk. olaj
- 50 g reszelt edami vagy gouda sajt






1. Először a tölteléket készítjük el: a káposzta külső leveleit és torzsáját eltávolítjuk, megreszeljük. A cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat és a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön, folyamatosan keverve megpirítjuk (15-20 perc). Hagyjuk teljesen kihűlni, hozzáadjuk a tojássárgáját, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk (A), végül megszórjuk a liszttel és összekeverjük.
2. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztához összemorzsoljuk a lisztet az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, megszórjuk a sóval. A tejfölt meglangyosítjuk, simára keverjük a kristálycukorral, az eltördelt élesztővel és a tojássárgájával, majd a liszthez adjuk, összegyúrjuk, és cipót formálunk belőle.
3. Lisztezett munkalapon kb. 35x40 cm-es téglalapra nyújtjuk a tészát. Közepén 5-6 cm-et szabadon hagyva hosszanti irányban elkenjük rajta a tölteléket (B). A tojást kettéválasztjuk, sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig megkenjük a középső, szabadon maradt tésztacsíkot. Külső szélük felől a csupasz mező felé haladva, szorosan feltekerjük a két tésztaszárnyat (C), középen kettészeljük, majd 20-20 egyenlő darabra vágjuk (D).
4. Vágott felükre fordítjuk a csigákat, két tenyerünk között kissé kerekre igazítva-sodorva a sütőlapokra sorakoztatjuk őket, konyharuhával letakarjuk, fél órát kelesztjük.
5. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Megkenjük a csigák tetejét a tojássárgájával, megszórjuk 1-1 nagy csipet reszelt sajttal (E), és 25-30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen az igazi, de konyharuhával vagy tortaharanggal letakarva több napig frissen tartható, finom italkorcsolya.
Tippek:
– Ha másnapra szánjuk, a tésztát fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük, és csak másnap töltjük, illetve formázuk, sütjük.
– A fenti, kb. 1 cm vastagra nyújtott és hosszúkás csíkokra vágott tésztából köménymaggal, durvára vágott tökmaggal, sajttal, darálatlan mákkal, szezámmaggal vagy egyéb tetszés szerinti finomsággal megszórt stanglikat is készíthetünk (kb. 80 db lesz belőle).