2017. április 26.
Ervin napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek

A jól formázható élesztős-omlós tésztából nem csupán bejglit
vagy zserbót süthetünk – sós változatából remek italkorcsolyákat is.
A tölteléktől függően más és más ízélményben lesz részünk.


Fotó: Hemző Károly

Káposztás csiga

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • A töltelékhez:
  • 600 g fehér káposzta
  • 1 ek. kristálycukor
  • 4 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. finomliszt
  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g fagyos vaj/margarin
  • 1 csapott ek. só
  • 1 dl tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 kk. olaj
  • 50 g reszelt edami vagy gouda sajt
A
B
C
D
E

1. Először a tölteléket készítjük el: a káposzta külső leveleit és torzsáját eltávolítjuk, megreszeljük. A cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat és a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön, folyamatosan keverve megpirítjuk (15-20 perc). Hagyjuk teljesen kihűlni, hozzáadjuk a tojássárgáját, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk (A), végül megszórjuk a liszttel és összekeverjük.

2. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztához összemorzsoljuk a lisztet az apróra felkockázott vajjal/margarinnal, megszórjuk a sóval. A tejfölt meglangyosítjuk, simára keverjük a kristálycukorral, az eltördelt élesztővel és a tojássárgájával, majd a liszthez adjuk, összegyúrjuk, és cipót formálunk belőle.

3. Lisztezett munkalapon kb. 35x40 cm-es téglalapra nyújtjuk a tészát. Közepén 5-6 cm-et szabadon hagyva hosszanti irányban elkenjük rajta a tölteléket (B). A tojást kettéválasztjuk, sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig megkenjük a középső, szabadon maradt tésztacsíkot. Külső szélük felől a csupasz mező felé haladva, szorosan feltekerjük a két tésztaszárnyat (C), középen kettészeljük, majd 20-20 egyenlő darabra vágjuk (D).

4. Vágott felükre fordítjuk a csigákat, két tenyerünk között kissé kerekre igazítva-sodorva a sütőlapokra sorakoztatjuk őket, konyharuhával letakarjuk, fél órát kelesztjük.

5. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Megkenjük a csigák tetejét a tojássárgájával, megszórjuk 1-1 nagy csipet reszelt sajttal (E), és 25-30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen az igazi, de konyharuhával vagy tortaharanggal letakarva több napig frissen tartható, finom italkorcsolya.

Tippek:

– Ha másnapra szánjuk, a tésztát fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük, és csak másnap töltjük, illetve formázuk, sütjük.
– A fenti, kb. 1 cm vastagra nyújtott és hosszúkás csíkokra vágott tésztából köménymaggal, durvára vágott tökmaggal, sajttal, darálatlan mákkal, szezámmaggal vagy egyéb tetszés szerinti finomsággal megszórt stanglikat is készíthetünk (kb. 80 db lesz belőle).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

112 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Zöldséges rétes

Tökmagos-
sajtos stangli

Lencse-krumpli
saláta

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Pisztáciás
tepertős pogácsa

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Sajtos-sonkás
papucs

Káposztás táska

Spenótos papucs

Majonézes
kínaikel-saláta

Tatárbifsztek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: