2018. július 19.
Emília napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

Sokféle farsangi fánk létezik: töltött és töltetlen, dundi-elomlós és karcsú-ropogós (például az egyik legilletékesebb helyen, a velencei karneválon, a cukrászdákban,
a sikátorokban és a tereken legalább tizenötfélét árulnak). Ez itt egy ropogós „monarchiás”, amelynek nem csak az a bája, hogy csörög és finom, hanem az is, hogy napokig friss marad.


Fotó: Hemző Károly

Csörögefánk

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 80 g vaj/margarin
  • 350 g finomliszt
  • 80 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1 csipet só
  • 5 tojássárgája
  • 1-2 ek. tejföl
  • 1 ek. rum
  • olaj a sütéshez (kb. 1,5 liter)
  • 100 g vaníliás porcukor
A
B
C
D
E
F

1. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A lisztet  mély tálba szitáljuk, belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, az olvasztott vajat/margarint, 1 ek. tejfölt, valamint a rumot (A), és összedolgozzuk. Lisztezett munkalapra húzva sima, inkább lágy, semmint kemény tésztává gyúrjuk (B), (C) (ha túl kemény volna, még 1 ek. tejfölt adunk hozzá), majd fóliába csomagoljuk, és fél órára hidegre tesszük.

2. A tésztát lisztezett deszkán (vagy nyújtógéppel, több lépésben a negyedik fokozatig haladva) 3 mm vékonyra kinyújtjuk (D). Derelyevágóval 8-10 cm széles csíkokra vágjuk, majd változatos alakzatokra szabjuk (jó segítség a kizárólag konyhai célokra használt vonalzó!).

3.  Forgó: 8x8 cm-es négyzeteket a csúcsaiknál 3 cm mélyen bevágunk, a szárnyvégeket középre behatjuk és lenyomjuk.
Masni: 5x10 cm-es rombuszokat középen bevágunk (E), egyik végüket a nyíláson lazán áthúzzuk.
Forgács: 8x10 cm-es téglalapokat hosszában kétszer bevágunk, a szélső csíkokat egymáson többször áthúzzuk, „összegabalyítjuk” stb.

4. Nagyobb lábasban felforrósítunk kétujjnyi olajat, 4-8 darabonként beletesszük a tésztaalakzatokat, és mindkét oldalukon világosbarnára sütjük (F). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat, még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és tálra púpozzuk. Lekvárt, vanília- vagy csokoládéöntetet kínálhatunk mellé.

Fontos:

− A fánktésztába azért kell rum, mert kevésbé szívja meg magát olajjal, ráadásul az alkoholtól üregesebb-levegősebb lesz.
− Az olajnak akkor megfelelő a hőfoka, ha egy darabka nyers tésztát beledobva szelíden sisteregni kezd és apró buborékokat vet.
− Nem tanácsos egyszerre túl sok nyers fánkot tenni az olajba, mert hirtelen lehűlhet, emiatt erősen habzani kezd, sőt ki is futhat (tűzveszély!).

Italajánlat:

Desszertbor vagy pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

68 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 19 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 19 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rácsos
almatorta

Hideg
nektarinleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Kakaós csiga

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Húsos
kelkáposztaleves

Korhely
lencseleves

Mákos-meggyes
rácsos

Diós-mákos bejgli

Zöldségleves májgaluskával

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sonkás-tökmagos
bukta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: