2018. június 20.
Rafael napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Ez a mexikói ízekkel készített, hidegen tálalt fasírt remek „alapozó” baráti összejövetelekre − finomságán kívül az is nagy erénye, hogy előző nap megsüthetjük (sőt!), és fantáziánk szerint a legváltozatosabb mártásokkal,
pikáns salsákkal, salátákkal bolondíthatjuk. 


Fotó: Elendel

Mexikói fasírt

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 2 szikkadt zsemle
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 apró chilipaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 doboz konzerv csemegekukorica (340 g)
  • 1 kg darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 1+3 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 2 tojás
  • 2 ek. mustár
  • néhány salátalevél
  • A mártáshoz:
  • 400 g joghurt
  • 3 ek. magos mustár
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/4 kk. pirospaprika

1. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paprikát megmossuk, elnegyedeljük, csumáját, ereit, magjait eltávolítjuk, húsát apróra felkockázzuk. A chilipaprikát félbevágjuk, magjait-ereit a kívánt csípőség mértékében meghagyjuk, illetve kiemeljük, finomra aprítjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. A kukoricát szűrőedénybe csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

2. Kikenünk 1 ek. olajjal  egy kb. 1,5 literes gyümölcsenyérformát. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék 3 ek. olajat, beleforgatjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a paprikát, valamint a chilipaprikát, és gyakran megkeverve 5 percig pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni.

3. A zsemléket kinyomkodjuk, majd a tojásokkal és a mustárral együtt a darált húshoz adjuk, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk. Hozzákeverjük a párolt zöldségeket, a kukoricát és a petrezselymet, a sütőformába szedjük-nyomkodjuk, tetejét elsimítjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

4. A mártáshoz elkeverjük a joghurtban a mustárt, a meghámozott és áttört fokhagymát, a pirospaprikát, ízlés szerint sót és borsot, csinos tálkába szedjük, lefedjük, fogyasztásig hidegen tartjuk.

5. Tálalás előtt a fasírthasábot vágólapra borítjuk, talpra állítjuk, nem túl vékony szeletekre vágjuk, és hosszúkás tálra rendezzük. Körbedíszítjük saláta- és/vagy petrezselyemlevelekkel, a mustármártás kíséretében, hidegbüfé részeként kínáljuk. Friss bagett, sokmagos péksütemény, vegyes saláta illik hozzá.

Változatok:

Kínálhatjuk melegen is, ez esetben nagyobb sütőedénybe halmozzuk a masszát, és veknit formázva sütjük meg. 10 percig pihentetjük, csak aztán szeleteljük (a forró fasírt könnyen szétesik). Köretként vegyes sült zöldséget, hagymás burgonyát adhatunk mellé.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

215 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tatárbifsztek

Spenótos
omlett-tekercs

Tésztában sült
vagdalt

Tojásos
fasírttekercs

Húsos
lilahagymatorta

Spenótos-
tojásos rétes

Burgundiai
rokfortos körte

Babos-rizses
húsgombócok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: