2017. december 13.
Luca napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Ez a mexikói ízekkel készített, hidegen tálalt fasírt remek „alapozó” baráti összejövetelekre − finomságán kívül az is nagy erénye, hogy előző nap megsüthetjük (sőt!), és fantáziánk szerint a legváltozatosabb mártásokkal,
pikáns salsákkal, salátákkal bolondíthatjuk. 


Fotó: Elendel

Mexikói fasírt

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 2 szikkadt zsemle
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 apró chilipaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 doboz konzerv csemegekukorica (340 g)
  • 1 kg darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 1+3 ek. (classico) olívaolaj
  • só, bors
  • 2 tojás
  • 2 ek. mustár
  • néhány salátalevél
  • A mártáshoz:
  • 400 g joghurt
  • 3 ek. magos mustár
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/4 kk. pirospaprika

1. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paprikát megmossuk, elnegyedeljük, csumáját, ereit, magjait eltávolítjuk, húsát apróra felkockázzuk. A chilipaprikát félbevágjuk, magjait-ereit a kívánt csípőség mértékében meghagyjuk, illetve kiemeljük, finomra aprítjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. A kukoricát szűrőedénybe csúsztatjuk, bő hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

2. Kikenünk 1 ek. olajjal  egy kb. 1,5 literes gyümölcsenyérformát. Serpenyőben felforrósítjuk a maradék 3 ek. olajat, beleforgatjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a paprikát, valamint a chilipaprikát, és gyakran megkeverve 5 percig pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni.

3. A zsemléket kinyomkodjuk, majd a tojásokkal és a mustárral együtt a darált húshoz adjuk, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk. Hozzákeverjük a párolt zöldségeket, a kukoricát és a petrezselymet, a sütőformába szedjük-nyomkodjuk, tetejét elsimítjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

4. A mártáshoz elkeverjük a joghurtban a mustárt, a meghámozott és áttört fokhagymát, a pirospaprikát, ízlés szerint sót és borsot, csinos tálkába szedjük, lefedjük, fogyasztásig hidegen tartjuk.

5. Tálalás előtt a fasírthasábot vágólapra borítjuk, talpra állítjuk, nem túl vékony szeletekre vágjuk, és hosszúkás tálra rendezzük. Körbedíszítjük saláta- és/vagy petrezselyemlevelekkel, a mustármártás kíséretében, hidegbüfé részeként kínáljuk. Friss bagett, sokmagos péksütemény, vegyes saláta illik hozzá.

Változatok:

Kínálhatjuk melegen is, ez esetben nagyobb sütőedénybe halmozzuk a masszát, és veknit formázva sütjük meg. 10 percig pihentetjük, csak aztán szeleteljük (a forró fasírt könnyen szétesik). Köretként vegyes sült zöldséget, hagymás burgonyát adhatunk mellé.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

215 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tésztában sült
vagdalt

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Spenótos
omlett-tekercs

Burgundiai
rokfortos körte

Avokádókrém
paprikaladikban

Fasírtmuffin

Tojásos
fasírttekercs

Tatárbifsztek

Babos-rizses
húsgombócok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: