2017. június 27.
László napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A rózsaszín-narancssárga árnyalatokban pompázó lazac a legnemesebb halak egyike, de igaz, ami igaz, rendkívül erős-jellegzetes szaga van, amely sülés
közben még hangsúlyosabb lesz, ezért érdemes már a sütés elején bekapcsolni
a szagelszívót vagy ablakot nyitni.


Fotó: Hemző Károly

Lazacszeletek
zöldségágyon

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szelet lazacfilé (150-180 g/db)
  • 1/2 citrom leve
  • 400 g burgonya
  • 400 g sárgarépa
  • 600 g brokkoli (tisztított/mélyhűtött)
  • só, bors
  • diónyi vaj/margarin
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 200 g (20%-os) tejföl
  • 4 tojás
  • szerecsendió
  • 2 ek. finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 4 karika zöldcitrom (lime)
A
B
C
D
E
F

1. A halszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, a patkók két szárvégét vékony zsineggel összekötjük, hogy ne nyíljanak szét majd sülés közben, mindkét oldalukat meglocsoljuk-megkenjük a citrom átszűrt a levével (A). Lefedjük, betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, mindkettőt lábasba szórjuk, felöntjük bő hideg vízzel, kissé megsózzuk, és félrebillentett fedő alatt félpuhára főzzük (a forrástól számítva 10-12 perc). A brokkolit kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk, (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) egy másik edényben felforralt, enyhén sós vízbe dobjuk, és 3 percig főzzük. Szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük (B), majd  lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal és behintünk zsemlemorzsával egy akkora csinos sütőtálat (ebben fogjuk tálalni), hogy a lazacszeletek egy sorban elférjenek benne. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A burgonya-sárgarépakeveréket leszűrjük, alaposan lerázzuk róla a vizet, a sütőtálba terítjük (C), tetejére rendezzük a brokkolirózsákat.

4. A tejfölt simára keverjük a tojásokkal, ízlés szerint sóval, jócskán őrölt borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval. Bevonjuk vele a zöldséget (D), és a forró sütőben aranysárgára sütjük (25 perc).

5. A halszeletekről papírkendővel felitatjuk a nedvességet, egyik oldalukat meghintjük sóval, borssal és fátyolnyi liszttel. Az olajat felforrósítjuk, lisztes oldalával lefelé beletesszük a halszeleteket, mérsékelt tűzön 3 percig sütjük. „Csupasz” oldalukat is megszórjuk sóval (E), borssal, valamint liszttel, megfordítjuk, és további 2 percig sütjük.

6. Többszörösen összehajtogatott papírkendőre szedve felitatjuk róluk a fölösleges olajat (F), végül a zöldséggratin tetejére fektetjük őket. Eltávolítjuk a zsineget, megszórjuk az egészet a finomra vágott petrezselyemmel, és zöldcitromkarikákkal díszítve mihamarabb tálaljuk.

Tippek:

Készíthetjük egyéb, szálkamentes halból, patkó helyett tenyérnyi darabokra vágott filéből is.

Megjegyzések:

„Propellereket” úgy készíthetünk, hogy a citrom középső részéből 2-3 mm-es, ép karikákat szelünk (a magokat eltávolítjuk), késheggyel a közepükig bevágjuk, majd a két szárnyat laza mozdulattal, ellentétes irányban megtekerjük, és „talpra” állítjuk, kissé le is nyomkodjuk.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

496 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
krumplisaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Citromos-zöldséges
halleves

Avokádós
tonhalsaláta

Káposztás
palacsinta

Lazacos-kaviáros
kanapék

Tonhalas
krumplisaláta

Kaviáros-joghurtos
céklakrémkehely

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Szerencsegomba
tojásból

Halszeletek almás
uborkamártásban

Tejszínes
sóskaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: