2017. november 23.
Kelemen napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Babos
sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g tarka- vagy fehérbab
  • 1+2 kis fej hagyma
  • 600 g sütőtök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 40 g márványsajt (rokfort)
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 2 dl tejföl
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk langyos vízbe. Másnap leöblítjük, annyi friss hideg vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, hozzáadunk 1 fej meghámozott hagymát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (30-35 perc).

2. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kivájjuk, húsát kisebb darabokra aprítjuk. A maradék 2 fej hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paprikát leöblítjük, vékony csíkokra, majd apró rombuszokra szabjuk; az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, mindkettőből félreteszünk 1-1 evőkanálnyit a díszítéshez. A sajtot villával pépesre törjük.

3. A vajat/margarint és az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, újhagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a tököt, felengedjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.

4. A babot leszűrjük, felét a tökhöz adjuk, majd botmixerrel krémmé pörgetjük. Hozzáadjuk a maradék babot, a paprikát, a tejföl felét, ízlés szerint borsot, és összeforraljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a levesbe olvasztjuk a sajtot, tetejét megszórjuk a petrezselyemlevélkékkel, a félretett újhagymával és paprikával, végül lazán a tetejére cirmosítjuk a maradék tejfölt.

Tippek:

– Saját főzésű tarkabab helyett készíthetjük 1 kis doboz (kb. nettó 200 g) natúr babkonzervből is, amelyet felhasználás előtt szűrőtálba csúsztatunk, és bő vízzel leöblítünk.
– Márványsajt helyett gazdagíthatjuk 60 g reszelt füstölt sajttal is.

Változatok:

Készíthetjük úgy is, hogy a leves összetevőit darabosan hagyjuk, tálásakor megszórjuk kevés felaprózott újhagymával vagy snidlinggel, majd minden mélytányér aljára 1-1 kávéskanál tejfölt simítunk, arra szedjük a forró levest.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc
+ 12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

410 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rozmaringos-szalonnás
sütőtökkrémleves

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Gyömbéres
sárgarépa-krémleves

Padlizsánkrémleves

Avokádókrém
paprikaladikban

Waldorf-saláta

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Körtés-diós
zellersaláta

Gyömbéres
sütőtökleves

Kolumbusz-saláta

Sütőtökös
kelbimbóleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: