2017. június 25.
Vilmos napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Ezt az egyszerű, ám annál ízletesebb tekercset előételként vagy mártással készült húsok köreteként kínálhatjuk, nagy adag friss idénysaláta kíséretében pedig remek egytálétel válik belőle. Baráti beszélgetésre, borozgatásra invitált vendégeknek is bátran adhatjuk – érdemes mindjárt dupla adagot sütni belőle. Amúgy előre elkészíthetjük, tálaláskor csak sütni kell.


Fotó: Hemző Károly

Káposztás
palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 150 g finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 4-5 szál vágott petrezselyem
  • A töltelékhez:
  • 10 g szárított erdei gomba
  • 500 g fehér káposzta
  • 2+1 ek. olaj
  • 80 g füstölt, húsos szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4-5 szál friss vagy 1 kk. szárított majoránna
  • só, bors
  • 1-2 csipet chilipor
  • 2 tojás
  • 8 újhagyma hosszú szára
  • 2 piros húsú paprika
  • 40 g edami vagy gouda sajt

1. A palacsintához eldolgozzuk a tejben a tojásokat és a sót, apránként a liszthez adjuk, csomómentesre keverjük, majd lefedjük, és 1/2 órát pihentetjük.

2. A töltelékhez 10-15 percre beáztatjuk a szárított gombát 1 dl langyos vízbe. A káposzta külső leveleit lehántjuk, torzsáját kivágjuk, vékony szálakra gyaluljuk. 2 ek. olajban pirosra sütjük az apróra felkockázott szalonnát, a pörcöket kiemeljük, a zsiradékban pedig megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. 3 perc múlva rádobjuk a káposztát, élénk tűzön 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt, kinyomkodott, kissé felaprózott gombát, majoránnával, sóval, borssal, chiliporral ízesítjük, fedő alatt 15 percig pároljuk, teljesen elfőzzük a levét. Hagyjuk langyosra hűlni, végül hozzákeverjük a szalonnapörcöt és a tojásokat.

3. 2 ek. olajjal együtt a palacsintatésztához adjuk a felaprózott  petrezselymet, (ha sűrű a massza, egy kevés buborékos ásvány- vagy szódavízzel kissé felhígítjuk), és 8 palacsintát sütünk belőle.

4. A hagymaszárakat megmossuk, 1 percre forró, majd jéghideg vízbe merítjük, lecsepegtetjük. A paprikákat karcsú szeletekre vagy karikákra vágjuk, tűzálló tálba szórjuk, összeforgatjuk 1 ek. olajjal.

5. A káposztát a palacsinták közepére halmozzuk, két oldalsó szárnyukat visszahajtva szorosan feltekerjük, majd átkötjük a hagymaszárakkal. A sütőedénybe rakosgatjuk őket, tetejükre reszeljük a sajtot, és 200 °C-os sütőben átforrósítjuk (15-20 perc) – túlsütni nem tanácsos, mert kiszárad, megkeményedik a palacsinta! Frissen az igazi!

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

491 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krumplisaláta
túrókrémmel

Bolognai
palacsintatekercs

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Spenótos
palacsintatorta

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Tésztában sült
vagdalt

Illatos hússal
töltött cukkini

Almás-besameles
káposztatorta

Zöldséges
sörpalacsinta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: