2017. augusztus 19.
Huba napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

A mediterrán származású, és a zöld különéle árnyalatiban pompázó, kócos-
rendetlen üstökű brokkoli igénytelensége, csekély energia- (100g/35 kcal) és
magas kálciumtartalma folytán hatalmas világkarriert csinált. Nyersen és párolva,
salátának, felfújtnak, levesnek, köretnek vagy rakottasnak egyaránt finom.
Pompás szövetségese a fogyókúrázóknak, mandulával együtt pedig kitűnő ellenszere a csontritkulásnak!


Fotó: Hemző Károly

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 450 g brokkoli
  • 1 nagy, savanykás alma (200 g)
  • 2 ek. citromlé
  • 100 g félérett camembert sajt
  • 40 g mandulaforgács
  • Az öntethez:
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 4 ek. almaecet
  • 1/2 kk. tengeri só
  • fehér bors
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
A
B
C
D
E
F

1. A brokkolit rózsáira bontjuk (A),  a sárgás, kinyílt részeket kivágjuk, a vastagabb szárakról lehántjuk a „bőrt-héjat”, ujjnyi vastagon felkarikázzuk. Megmossuk, lecsepegtetjük, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, és az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Szűrőkanállal jégkockákkal lehűtött vízbe (B) szedjük-merítjük, majd konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet (C), mélyebb tálba szedjük.

2. A mandulaforgácsot zsiradék nélkül, serpenyőben világosbarnára pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk (D), hogy meg ne égjen, hagyjuk kihűlni.

3. Az almát megmossuk, magházát karalábévájóval kiemeljük (E), hámozatlanul 1 cm vastag szeletekre, majd 1 cm-es csíkokra (F), végül kisebb darabokra vágjuk, és azonnal meghintjük citromlével, hogy meg ne barnuljon. A sajtot 2x2 cm-es kockákra aprózzuk, és az almával együtt a brokkolihoz adjuk.

4. Az öntethez a fokhagymát meghámozzuk, a petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, és finomra vágjuk. Az almaecetben oldódásig keverjük a tengeri sót, cseppenként, majd vékony sugárban (habverővel) beledolgozzuk az olajat, ízlés szerint frissen őrölt fehér borssal, az áttört fokhagymával és a petrezselyemmel fűszerezzük. Megöntözzük vele a salátát, lazán összekeverjük, lefedjük, tálalásig hidegen tartjuk.

5. Tálaláskor megszórjuk a salátát a pirított mandulával, és előételként vagy könnyű egytálételként kínáljuk. Pirított sokmagos, korpás, kukoricás vagy rozsos kenyér illik hozzá.

Változatok:

Brokkoli helyett készíthetjük karfiolból vagy a nálunk még kevéssé ismert rokonukból, a halványzöld színű, kissé kúpos fejű, pagodára emlékeztető romanesco nevű zöldségvlrágból is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

272 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

A leveles salátákról

Csirkés
Waldorf-saláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Orosz
csirkehússaláta

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Ráksaláta
narancskehelyben

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: