2017. december 13.
Luca napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Kolbászos-tésztás
fehérbableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g apró szemű száraz fehérbab
  • 1 babérlevél
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15-20 szem feketebors
  • 1/4 cseresznyepaprika
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 100 g zeller
  • 100 g zsenge karalábé
  • 100 g füstölt, paprikás kolbász
  • 80 g kis kockatészta
  • 100 g főtt, füstölt sonka vagy tarja
  • néhány szál petrezselyem

1. A babot átválogatjuk, 1 éjszakára beáztatjuk langyos vízbe. Másnap leöblítjük, 2 liter hideg vízben (még finomabb, ha füstöltlében) feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a meghámozott hagymát egészben, a teatojásba zárt fokhagymát, szemes borsot és cseresznyepaprikát, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön 20 percig főzzük.

2. Közben megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. A répaféléket karikákra, a zellert és a karalábét apró kockákra vágjuk, majd az egy darabban hagyott kolbásszal együtt a babhoz adjuk, és az egészet puhára főzzük (további 25-35 perc).

3. Külön edénykében, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, melegen tartjuk. A tarját 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. Kivesszük a kolbászt a levesből, nem túl vékonyan felkarikázzuk, aztán a tarjával együtt a leveshez adjuk. Eltávolítjuk belőle a babérlevelet, a hagymát és a teatojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, végül megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy zellerzölddel. Tálaláskor minden tányér aljára 1-1 ek. tésztát szedünk, arra merjük a forró levest. Külön tálkában tejfölt kínálhatunk hozzá.

Fontos:

Ha gyerek is kap belőle a cseresznyepaprikát elhagyjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 8-12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

491 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Brokkolis
csirkegaluskaleves

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Brokkolis-karfiolos
csirkeszárnyleves

Zöldségleves májgaluskával

Borscs –
orosz céklaleves

Tárkonyos
bárányraguleves

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Tavaszi
csirkeraguleves

Francia zöldbabos
pulykaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: