2017. december 13.
Luca napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek


Fotó: Hemző Károly

Pisztáciás
tepertős pogácsa

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 500 g finomliszt
  • 250-300 g natúr joghurt vagy kefir
  • 1 kk. kristálycukor
  • 30 g élesztő
  • 1 tojás
  • 300 g sertéstepertő
  • só, bors
  • 1 tojássárgája
  • 40 g hámozott, sós-pörkölt pisztácia

1. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük 1 kk. sóval. 250 g meglangyosított joghurtban elkeverjük a cukrot, az élesztőt és a tojást, a liszthez adjuk, összegyúrjuk (ha túl lágy lenne a tészta, 1-2 ek. lisztet, ha túl kemény, 1-2 ek. joghurtot adunk hozzá). Konyharuhával letakarjuk, 30 percet kelesztjük.

2. Közben a tepertőt átválogatjuk, megdaráljuk, összedolgozzuk 1 kk. sóval és 1/2 kk. borssal.

3. A tésztát munkalapra borítjuk, kissé kihuzogatjuk, tetejére simítjuk a tepertőkrémet, erőteljesen belegyúrjuk, majd pihentetés nélkül 3 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk. 4-5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (a tésztahulladékot összegyúrjuk, újraformázzuk). 2 nagy, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, letakarjuk 30-35 percig kelesztjük.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra), aljába beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát. A pisztáciát durvára vágjuk. Megkenjük a pogácsák tetejét a tojássárgájával, megszórjuk a pisztáciával, és 20-25 percig sütjük (bár a légkeveréses a sütőbe egyszerre betehetjük a két tepsit, a sütés utolsó harmadában ajánlatos megcserélni őket). A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálra csinosítva kínáljuk. Csak frissen jó, ámde remekül bírja a mélyhűtőt!

Tippek:

Ha azt szeretnénk, hogy a pogácsák teteje különösen fényes legyen, a tojássárgáját keverjük el 1 kk. olajjal vagy tejszínnel.

Italajánlat:

Félszáraz pezsgő, borok, sör, aperitífek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

98 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Tökmagos-
sajtos stangli

Zöldborsós-
sonkás muffin

Spenótos-
tojásos rétes

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos
omlett-tekercs

Sonkás táska
és stangli

Gombás táska

Sajtos-sonkás
papucs

Zöldséges rétes

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: