2017. január 17.
Antal napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Kókuszos rizskupola
ananásszal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dl tej
  • 60 g kristálycukor
  • 2+1 ek. kókuszreszelék
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 150 g kerek szemű rizs
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1+1 dl tejszín
  • 1 doboz konzerv darabolt ananászbefőtt (560-580 g)
  • 1 dl áfonyaöntet
  • 4 ek. kókuszlikőr vagy brandy
  • 1/2 tasak (5 g) habfixáló
  • néhány citromfű- vagy mentalevél

1. Felforraljuk a tejet a cukorral, 2 ek. kókuszreszelékkel, a vajjal/margarinnal és 1 csipet sóval. Beleszórjuk a rizst, majd mérsékelt tűzön, lassú forralással, gyakorta megkeverve pépesre-ragacsosra főzzük.

2. Hideg vízzel kiöblítünk 4 db, kb. 2 dl űrtartalmú, gömbölyded hasú kávéscsészét vagy kompótostálkát. Elkeverjük a forró rizsben a vaníliás cukrot és 1 dl felveretlen tejszínt, majd a csészékbe-tálkába simítjuk. Hagyjuk kihűlni, aztán letakarjuk, és 4 órára hidegre tesszük.

3. Tálalás előtt az ananászt leszűrjük, lecsepegtetjük. Az áfonyaöntetet elkeverjük a kókuszlikőrrel/brandyvel. A maradék 1 dl tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és csillagcsőrös habzsákba szedjük.

4. A formákat 6-8 másodpercre forró vízbe mártjuk, kistányérokra borítjuk-segítjük belőlük a keményre dermedt rizst. Tetejüket meglocsoljuk az áfonyaöntettel és megszórjuk a maradék 1 ek. kókuszreszelékkel. Köréjük szedjük az ananászt, végül tejszínhabrózsákkal és mentalevélkékkel díszítve kínáljuk.

Tippek:

Még aromásabb a kókuszreszelék, ha díszítés előtt serpenyőben, zsiradék nélkül halványsárgára pirítjuk (tanácsos azonnal lapostányérra csúsztatni, mert a forró serpenyőben továbbpirul, megég és keserű lesz!).

Változatok:

Meggymártással is kínálhatjuk: 200 g kimagozott, leszűrt meggybefőttet 2 dl lével finom krémmé turmixolunk, 1-2 ek. cukorral, néhány csipet őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, valamint 4-8 ek. cseresznyepálinkával vagy rummal ízesítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

616 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Bailey’s krém
pohárban

Orosz-, avagy
bajorkrémkorona

Epres
tiramisùszelet

Részeges meggykrém

Kivis-narancsos
joghurthabgaluska

Epres
túróhabkorona

Sárgabarackos-
bogyós vaníliakrém

Mézes dinnyekrém
sárgadinnye-kehelyben

Bogyós gyümölcsös-
barackos gratin

Meggyes
gyümölcsrizs

Fahéjas-részeges
madártej

Almás-fahéjas
túrókrém grillázzsal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: