2014. október 25.
Bianka napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Hemző Károly

Márványszelet

Hozzávalók kb. 45 darabhoz:

  • diónyi+500 g lágy vaj/margarin
  • 100 g nugátos tejcsokoládé
  • 8 tojás
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 3 ek. (25 g) kakaópor
  • 1 púpozott ek.+500 g porcukor
  • 2,5 dl tojáslikőr
  • 50 g mandulalapocska
A
B
C
D
E
F

1. Egy kb. 30x40 cm-es, 3,5-4 cm mély, peremes (például a sütőbe való zománcos) tepsit megpöttyözünk diónyi vajjal/margarinnal és kibélelünk sütőpapírral (a vaj/margarinpöttyök arra valók, hogy a sütőpapír jól tapadjon a tepsi aljára-oldalára). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A csokoládét apró darabokra vágjuk. A tojásokat és a citromot gondosan megmossuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaót pedig 1 púpozott ek. porcukorral.

3. 500 g vajat/margarint habosra keverünk 500 g porcukorral és 1 csipet sóval, majd elektromos habverővel egyenként-alaposan beledolgozzuk a tojásokat. Több részletben hozzáöntjük a tojáslikőrt, belereszeljük a citrom héját, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Végezetül apránként hozzászitáljuk (A) és belekeverjük a lisztet.

4. A massza 2/3 részét a tepsibe simítjuk (B). A maradék masszában eldolgozzuk a cukros kakaóport, majd a csokoládédarabkákat (C). Evőkanalanként, egyenletesen elosztva a fehér massza tetejére halmozzuk (D), és levegős mozdulatokkal, spirálvonalban haladva villával beleforgatjuk (E).

5. Tetejét beszórjuk a mandulalapocskákkal (F), és középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (tűpróba!). Jócskán megnő! A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, aztán a sütőpapírral együtt vágódeszkára emeljük, és tetszés szerint kisebb kockákra, szeletekre vágjuk. Tetejét meghinthetjük fátyolnyi porcukorral. Kényeztetésképpen lecsepegtetett meggy-/egyéb befőttet, illetve öntetként további tojáslikőrt adhatunk hozzá. Sokáig frissen elálló, nagyon kiadós sütemény. Mélyhűthető! 

Tippek:

– Ha a receptben megadottnál kevesebb tojáslikőrünk van, a hiányt felveretlen habtejszínnel pótolhatjuk.
– Nugátos csokoládé helyett gazdagíthatjuk darabosra tördelt (töltetlen) tejcsokoládéval, csokoládéfigurák maradékával is.
– Vegyes idénygyümölcsökből készített gyümölcssalátával még finomabb: a felaprózott friss gyümölcsöket meglocsoljuk 8 ek. citromléből, 2 ek. mézből és 4 ek. narancs-/mandulalikőrből kevert öntettel, lefedjük, a hűtőszekrényben 1 órán át érleljük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

269 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Sajtkrémes
mártogató

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Húsos
lilahagymatorta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Gombás táska

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Majonézes
tojássaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: