2014. december 23.
Viktória napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Hemző Károly

Márványszelet

Hozzávalók kb. 45 darabhoz:

  • diónyi+500 g lágy vaj/margarin
  • 100 g nugátos tejcsokoládé
  • 8 tojás
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 3 ek. (25 g) kakaópor
  • 1 púpozott ek.+500 g porcukor
  • 2,5 dl tojáslikőr
  • 50 g mandulalapocska
A
B
C
D
E
F

1. Egy kb. 30x40 cm-es, 3,5-4 cm mély, peremes (például a sütőbe való zománcos) tepsit megpöttyözünk diónyi vajjal/margarinnal és kibélelünk sütőpapírral (a vaj/margarinpöttyök arra valók, hogy a sütőpapír jól tapadjon a tepsi aljára-oldalára). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A csokoládét apró darabokra vágjuk. A tojásokat és a citromot gondosan megmossuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaót pedig 1 púpozott ek. porcukorral.

3. 500 g vajat/margarint habosra keverünk 500 g porcukorral és 1 csipet sóval, majd elektromos habverővel egyenként-alaposan beledolgozzuk a tojásokat. Több részletben hozzáöntjük a tojáslikőrt, belereszeljük a citrom héját, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Végezetül apránként hozzászitáljuk (A) és belekeverjük a lisztet.

4. A massza 2/3 részét a tepsibe simítjuk (B). A maradék masszában eldolgozzuk a cukros kakaóport, majd a csokoládédarabkákat (C). Evőkanalanként, egyenletesen elosztva a fehér massza tetejére halmozzuk (D), és levegős mozdulatokkal, spirálvonalban haladva villával beleforgatjuk (E).

5. Tetejét beszórjuk a mandulalapocskákkal (F), és középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (tűpróba!). Jócskán megnő! A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, aztán a sütőpapírral együtt vágódeszkára emeljük, és tetszés szerint kisebb kockákra, szeletekre vágjuk. Tetejét meghinthetjük fátyolnyi porcukorral. Kényeztetésképpen lecsepegtetett meggy-/egyéb befőttet, illetve öntetként további tojáslikőrt adhatunk hozzá. Sokáig frissen elálló, nagyon kiadós sütemény. Mélyhűthető! 

Tippek:

– Ha a receptben megadottnál kevesebb tojáslikőrünk van, a hiányt felveretlen habtejszínnel pótolhatjuk.
– Nugátos csokoládé helyett gazdagíthatjuk darabosra tördelt (töltetlen) tejcsokoládéval, csokoládéfigurák maradékával is.
– Vegyes idénygyümölcsökből készített gyümölcssalátával még finomabb: a felaprózott friss gyümölcsöket meglocsoljuk 8 ek. citromléből, 2 ek. mézből és 4 ek. narancs-/mandulalikőrből kevert öntettel, lefedjük, a hűtőszekrényben 1 órán át érleljük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

269 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag
tavaszi saláta

Mimóza
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Sajtkrémes
mártogató

Spenótos
omlett-tekercs

Húsos
lilahagymatorta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Sonkás és
sajtos roló

Majonézes
tojássaláta

Gombás táska

Uborka-
vitorlások
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: