2017. december 17.
Lázár napja van

NYÁRI AKTUALITÁSOK > NYÁRI befőzés, eltevés


Fotó: Hemző Károly

Sárgadinnye-chutney

Hozzávalók 2 db 5 dl-es csavaros üveghez:

  • 1 érett sárgadinnye (1,2-1,3 kg)
  • 250 g lilahagyma
  • 2-3 ek zöld bors (sós lében)
  • 1 kk. koriandermag
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék vagy 5-6 szál friss kakukkfű
  • 300 g kristálycukor
  • 2 dl vörösborecet (5%-os)
  • 1/2 tasak zselésítőanyag (2:1)

1. A dinnyét megmossuk, kettévágjuk, magjait kiemeljük, majd vékony gerezdekre szeljük. Kivágjuk a dinnyehúst a héjakból, megmérjük (800 g-ra van szükségünk), 3x3 cm-es kockákra aprózzuk, és mélyebb edénybe szórjuk.

2. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldborsot lecsepegtetjük, aztán a hagymával, a korianderrel, 1/4 kk. sóval, a fűszerkeverékkel (vagy a szárukról lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel), a cukor felével és a vörösborecettel együtt a dinnyéhez adjuk. Mérsékelt tűzön, fedő nélkül, gyakran megkeverve 25 percig főzzük.

3. A maradék cukrot és a zselésítőanyagot összekeverjük, alaposan eldolgozzuk a tűzről lehúzott masszában, majd a tűzre visszatéve további 1 percig főzzük. Azonnal-forrón színültig töltjük vele a meleg vízbe állított üvegeket, lezárjuk, aztán fejre állítjuk, 10 perc múlva a talpukra fordítjuk, és kész! Hagyjuk egészen kihűlni, és végleges helyükre tesszük. Főtt, hirtelen sült húsokhoz, virslihez stb. kínáljuk, különösen jól illik vadpecsenyékhez és vörös húsú szárnyasokhoz (liba, kacsa).

Változatok:

Sárgadinnye helyett készíthetjük egyéb, karakteres ízű gyümölccsel, például kemény, de érett őszibarackkal, nektarinnal vagy magvaváló szilvával, illetve ezek keverékével is. Az őszibarackos változat nagyon jól harmonizál a curry ízével (1 kk. szükséges belőle).

Megjegyzések:

A chutney (ejtsd: csátni) indiai eredetű mártás-ízesítőféle, amely gyümölcsből és különféle fűszerekből készül, általában édeskés-savanykás ízű, olykor erősen csípős is lehet. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

105 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Aszalt paradicsom

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Gyömbéres eperdzsem

Üvegtészta
mogyorós zöldségraguval

Diólikőr

Currys-csirkés
rizskorona

Kókuszos-currys
csirkeleves

Paradicsomlekvár

Kovászos uborka

Ananászos
csirkeragu

Káposztás kocka
kacsaraguval

Csirkés-currys
zöldségkrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: