2018. augusztus 15.
Mária napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták


Fotó: Hemző Károly

A vaksütésről
Eredeti neve: Das Blindbacken

A
B
C

Az omlós tészta a legalkalmasabb arra, hogy különféle töltelékeknek „tartályul” szolgáljon – általában ezt használjuk a lapos-gyümölcsös vagy egyéb házias torták készítéséhez. Ha a torta hideg töltelékkel vagy krémmel készül, a tésztát teljesen meg kell sütni. Ha töltelékkel együtt még visszamegy a sütőbe, akkor éppen csak elősütjük, hogy ne ázzon el (erről mindig az egyes receptek szólnak). Mindkét esetben azonban nagyon lényeges, hogy a tészta sülés közben ne hólyagosodjon-púposodjon fel (márpedig erre a sütőporos tészták hajlamosak), mert akkor nem marad helye a tölteléknek. Célszerű tehát üresen, avagy a bécsi cukrászattól örökölt kifejezés magyar tükörfordításával élve vaksütéssel megsütni. Ez azt jelenti, hogy a kinyújtott, kisebb-nagyobb formába terített tészta tetejére egy a formánál valamivel nagyobb sütőpapírlapot helyezünk, „nehezéknek” pedig beleszórunk 350-400 g sárgaborsót (főkép) vagy egyéb hüvelyest (A), és a receptben megadott ideig sütjük. Kivesszük a sütőből, papírostul kiemeljük a tésztaágyból a borsót (B) (csavaros üvegben félretesszük, legközelebb is jó hasznát vesszük), hagyjuk kihűlni a tésztát, majd az egyes receptek szerint dolgozunk tovább. Jó, de nem ennyire biztos módszer az is, ha a tészta alját és oldalát villával megszurkáljuk (C), és úgy sütjük meg.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Cseresznyés
túrótorta

Szilvás rózsatorta

Gyömbéres
sütőtöktorta

Cseresznye-egres
tortácskák

Borított mandulás
szilvatorta

Csokoládés-
narancsos szív

Kakaós
körtetorta

Almás párna

Rácsos
almatorta

Almás túrókocka

Svájci
sárgarépatorta

Tatin-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: