2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

NYÁRI befőzés, eltevés


Fotó: Hemző Károly

Rumos vagy
konyakos meggy

Hozzávalók 1 db 2 literes üveghez:

  • 1 kg nem túl érett meggy
  • 1/2 kg kristálycukor
  • 2,5 dl rum vagy brandy

1. A lehetőleg frissen szedett, ép-egészséges meggyszemeket bő vízben megmossuk, szárukat eltávolítjuk vagy ollóval félig levágjuk, alaposan lecsepegtetjük, majd konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet.

2. Gondosan kimosunk egy 2 literes (lehetőleg csatos) üveget, aztán a cukorral rétegezve beleszórjuk a meggyet – az üveg alját tenyerünkbe fogva megütögetjük, hogy minél tömörebben helyezkedjenek el benne a meggyszemek. Felöntjük a rummal, lezárjuk az üveget, és napos-meleg helyre (például belső ablakpárkányra) állítjuk. Napjában egyszer-kétszer szelíden megforgatjuk-megrázogatjuk az üveget. Ezt addig folytatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, illetve a rumos lé teljesen ellepi a meggyszemeket.

3. Az üveget felcimkézzük, sötét, hűvös kamrába/tárolóba tesszük. A meggy csak körülbelül 1 hónap érlelés után válik igazán élvezetessé. Leve a legfinomabb meggylikőr!

Fontos:

Gyereknek ne adjunk belőle, mert a meggynek is igen magas az alkoholtartalma!

Tippek:

Elkészítéséhez nem kell a legdrágább, legfinomabb rum, jó a kommersz fajta is. Még gazdaságosabb és éppen olyan jó, ha tiszta szeszt (96-98%) vízzel a duplájára hígítunk, és (a csomagoláson olvasható arányban) rumaromát adunk hozzá.

Változatok:

Készíthetjük cseresznyével, vagy meggy-cseresznye keverékével is, rum helyett pedig konyakkal, pontosabban szólva brandyvel.

Megjegyzések:

 

Bár szinte korlátlan ideig eláll, egy éven belül mégis tanácsos elfogyasztani, mert az alkoholtól és cukortól kemény-ropogós meggy később megpuhul.
 

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+1 hónap érlelési idő

Energiatartalom:

3250 kcal/összesen

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Habos
meggyes szelet

Diólikőr

Részeges meggykrém

Csokis-meggyes-
habos muffin

Meggyes
Pavlova-torta

Őszibarackos-
meggyes tészta

Hideg meggyleves

Kovászos uborka

Bogyós
gyümölcsleves

Szicíliai
padlizsánragu

Alaprecept –
Bazsalikompesztó

Csokoládés-
meggyes kocka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: