2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták


Fotó: Hemző Károly

Kakaós-túrós
kocka

Hozzávalók 35 kockához:

  • Az omlós tésztához:
  • 400 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 kk. (1/2 tasak) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek. kakaó
  • A töltelékhez:
  • 100 g puha mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 50 g babapiskóta
  • 3 tojás+1 tojásfehérje
  • 150+100 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1-1 (bio)citrom és narancs reszelt héja
  • 1 kg krémtehéntúró
  • porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E
F
G

1. Az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, majd beleszitáljuk a kakaót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 2 egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk belőle, majd fóliába csomagoljuk, és 1 éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük őket (vagy ha sietős, 1 órára a mélyhűtőbe).

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és beleforgatjuk a rumba. A babapiskótát megreszeljük vagy nejlonzacskóban, nyújtófával megtörjük. Kibélelünk sütőpapírral egy közepes méretű (25x35 cm-es) tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket (1 maradt a tésztából is!) 1 csipet sóval felverjük, majd 150 g apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 100 g porcukorral és a vaníliás cukorral, majd belereszeljük a gondosan megmosott citrom és narancs héját (A). Apránként beledolgozzuk a túrót (B), a tojáshabot (C), a babapiskótamorzsát, végül a mazsolát a rummal együtt (D).

4. Az egyik tésztacipót nagy lyukú reszelőn egyenletesen, hogy mindenütt kitöltse, belereszeljük a tepsibe (E). Elsimítjuk rajta a tölteléket (F), a tetejére reszeljük a másik tésztacipót, és villával lazán eligazítjuk (G).

5. Középső bordamagasságra állított rácson 10 percig sütjük, azután visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd 5x5 cm-es kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve kínáljuk. Kiadós, finom sokáig friss marad − már ha marad belőle...

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

204 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Bécsi
krumplisaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Spenótos papucs

Avokádókrém
paprikaladikban

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Almás párna

Almás túrókocka

Nektarinos-
túrós kocka

Zöldséges rétes

Krémsajtos-
olívás papucs

Túrós zöldségtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: