2017. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Stroganoff úr dúsgazdag novgorodi kereskedő volt, aki Nagy Katalin cárnőtől, érdemei elismeréséül, grófi címet kapott, és elsősorban fényűző életviteléről
volt híres. A kor divatjának megfelelően francia szakácsot tartott, de róla nem
szól a fáma...


Fotó: Hemző Károly

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g sertésszűzpecsenye vagy pulykamell
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g sampinyon gomba
  • 250 g ecetes uborka
  • 100 g füstölt szalonna
  • 2 ek. finomliszt
  • 1 babérlevél
  • 2 csipet morzsolt kakukkfű
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10-15 szem kapribogyó
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. mustár
  • só, bors
  • 1-2 kk. citromlé

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, 2 cm-es csíkokra szeljük. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát karcsú gerezdekre, az ecetes uborkát vékony csíkokra vágjuk.

2. A szalonnát apróra felkockázzuk, és a hagymával együtt üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a húst a liszttel, a hagymára dobjuk, folyamatosan keverve 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a paradicsompürét, a bort, az ecetes uborkát, végül a kapribogyót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (20 perc).

3. A húshoz öntjük a tejszínt, majd mustárral, sóval, frissen őrölt borssal és citromlével ízesítjük, és éppen csak összeforraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, bazsalikomos metélt illik hozzá.
 

Bazsalikomos metélt
12-15 bazsalikomlevelet (4 bóbita kivételével) leöblítünk, vékony csíkokra vágjuk, beleforgatjuk 2 ek. felforrósított (classico) olívaolajba. A 250 g hosszúmetéltet (tagliatellét) enyhén sós vízben kifőzzünk, leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, lazán összekeverjük a bazsalikomos olajjal, és a félretett bóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk.

Változatok:

Tejszín helyett használhatunk tejfölt is, de akkor bánjunk csínján a citromlével!

Megjegyzések:

Az étel eredetileg bélszínből készül, de bátran készíthetjük (mint esetükben) szűzpecsenyéből, pulyka- vagy csirkemellből, fiatal vad előpácolt húsából is.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz féhérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

554 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Illatos hússal
töltött cukkini

Húsos
lilahagymatorta

Tojásos
fasírttekercs

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Fasírtmuffin

Halszeletek almás
uborkamártásban

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Almás-zöldséges
heringsaláta

Tatárbifsztek

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Orosz
csirkehússaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: