2018. október 23.
Gyöngyi napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

Stroganoff úr dúsgazdag novgorodi kereskedő volt, aki Nagy Katalin cárnőtől, érdemei elismeréséül, grófi címet kapott, és elsősorban fényűző életviteléről
volt híres. A kor divatjának megfelelően francia szakácsot tartott, de róla nem
szól a fáma...


Fotó: Hemző Károly

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g sertésszűzpecsenye vagy pulykamell
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g sampinyon gomba
  • 250 g ecetes uborka
  • 100 g füstölt szalonna
  • 2 ek. finomliszt
  • 1 babérlevél
  • 2 csipet morzsolt kakukkfű
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 10-15 szem kapribogyó
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. mustár
  • só, bors
  • 1-2 kk. citromlé

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, 2 cm-es csíkokra szeljük. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát karcsú gerezdekre, az ecetes uborkát vékony csíkokra vágjuk.

2. A szalonnát apróra felkockázzuk, és a hagymával együtt üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a húst a liszttel, a hagymára dobjuk, folyamatosan keverve 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a paradicsompürét, a bort, az ecetes uborkát, végül a kapribogyót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (20 perc).

3. A húshoz öntjük a tejszínt, majd mustárral, sóval, frissen őrölt borssal és citromlével ízesítjük, és éppen csak összeforraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, bazsalikomos metélt illik hozzá.
 

Bazsalikomos metélt
12-15 bazsalikomlevelet (4 bóbita kivételével) leöblítünk, vékony csíkokra vágjuk, beleforgatjuk 2 ek. felforrósított (classico) olívaolajba. A 250 g hosszúmetéltet (tagliatellét) enyhén sós vízben kifőzzünk, leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, lazán összekeverjük a bazsalikomos olajjal, és a félretett bóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk.

Változatok:

Tejszín helyett használhatunk tejfölt is, de akkor bánjunk csínján a citromlével!

Megjegyzések:

Az étel eredetileg bélszínből készül, de bátran készíthetjük (mint esetükben) szűzpecsenyéből, pulyka- vagy csirkemellből, fiatal vad előpácolt húsából is.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz féhérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

554 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 24 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 24 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Tavaszi saláta
pulykacsíkokkal

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Orosz
csirkehússaláta

Tojásos
fasírttekercs

Spenótos pulykarolád

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Illatos hússal
töltött cukkini

Lazacos-kaviáros
kanapék

Fasírtmuffin

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: