Fotó: Hemző Károly

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Hozzávalók 4 személyre:

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, 2 cm-es csíkokra szeljük. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát karcsú gerezdekre, az ecetes uborkát vékony csíkokra vágjuk.

2. A szalonnát apróra felkockázzuk, és a hagymával együtt üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a húst a liszttel, a hagymára dobjuk, folyamatosan keverve 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a paradicsompürét, a bort, az ecetes uborkát, végül a kapribogyót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (20 perc).

3. A húshoz öntjük a tejszínt, majd mustárral, sóval, frissen őrölt borssal és citromlével ízesítjük, és éppen csak összeforraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, bazsalikomos metélt illik hozzá.
 

Bazsalikomos metélt
12-15 bazsalikomlevelet (4 bóbita kivételével) leöblítünk, vékony csíkokra vágjuk, beleforgatjuk 2 ek. felforrósított (classico) olívaolajba. A 250 g hosszúmetéltet (tagliatellét) enyhén sós vízben kifőzzünk, leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, lazán összekeverjük a bazsalikomos olajjal, és a félretett bóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk.

Változatok:

Tejszín helyett használhatunk tejfölt is, de akkor bánjunk csínján a citromlével!

Megjegyzések:

Az étel eredetileg bélszínből készül, de bátran készíthetjük (mint esetükben) szűzpecsenyéből, pulyka- vagy csirkemellből, fiatal vad előpácolt húsából is.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz féhérbor vagy rozé